ROBIN UTRECHT

Liveblog - Franse regering raadt (zelfgemaakte) stoffen maskers in het openbaar af en raadt chirurgische aan

In Frankrijk raadt de regering haar burgers af (zelfgemaakte) stoffen maskers in het openbaar te dragen omdat die volgens haar te weinig bescherming bieden tegen de overdracht van het coronavirus. Beter zijn volgens haar de chirurgische maskers. In Nederland heeft de Tweede Kamer een avondklok goedgekeurd, zoals de aftredende regering-Rutte had gevraagd. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Europa krijgt nu ook donkerrode zones

De Europese leiders hebben tijdens een virtuele top beslist dat de grenzen tussen de Europese landen open moeten blijven, zodat de goede werking van de interne markt niet in gevaar komt. Niet-essentiële reizen worden wel heel sterk afgeraden. Er zullen ook donkerrode zones in kaart gebracht worden, waar het virus op heel hoog niveau circuleert.

Lees meer in onderstaand artikel:

Franse regering raadt (zelfgemaakte) stoffen maskers in het openbaar af omdat die volgens haar niet voldoende bescherming bieden

In Frankrijk gaat de regering de burgers vragen niet langer (zelfgemaakte) stoffen maskers in het openbaar te dragen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Olivier Veran. De reden is dat zulke maskers niet voldoende bescherming tegen de overdracht van het coronavirus zouden bieden, volgens de regering, die voortaan chirurgische maskers aanraadt.

Net als bij ons verplicht Frankrijk al langer om een mondmasker te dragen op openbare plaatsen, maar tot nog toe had de regering geen aanbevelingen gedaan over het type masker dat mensen het beste kunnen dragen.

Meer weten over welke types maskers er bestaan en hoe je die correct draagt? Ontdek het in dit artikel:

Vanaf zaterdag avondklok in Nederland: van 21 uur tot 4.30 uur moeten Nederlanders binnen blijven

In Nederland heeft de Tweede Kamer, het parlement, ingestemd met een avondklok om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De avondklok zal wel pas vanaf 21 uur ingaan, een half uur later dan de regering van ontslagnemend premier Mark Rutte van plan was. De avondklok zal duren tot 4.30 uur. De maatregel gaat komende zaterdag in.

Klik op het artikel hieronder voor meer info:

Heeft de regering "zich rijk gerekend" met de Pfizer-vaccins?

Wie neemt wie in de maling? Dat is de vraag die men zich kan stellen nu Pfizer minder flacons met coronavaccin aan ons land levert. Volgens Caroline Ven van koepelorganisarie pharma.be heeft dat in de eerste plaats te maken met de opschaling van de vaccinproductie bij Pfizer.

Maar er is ook de discussie over het aantal vaccins dat ons land uit één flacon haalt, namelijk 6 in plaats van 5, zoals aanvankelijk was voorgeschreven. "Als u een overeenkomst heeft voor een aantal dosissen van vaccins en u gaat vervolgens op basis van verpakkingen rekenen en u leest dan de bijsluiter niet - want dat is daar wel degelijk aangepast - dan is dat een beetje rijk rekenen", zegt Caroline Ven in "De afspraak".

Er worden geen vaccins ingehouden

Caroline Ven, CEO pharma.be

Op de vraag naar wat er gebeurt met de flacons die niet aan ons land worden geleverd omdat ons land meer dosissen uit één flacon haalt, komt niet echt een antwoord. "Er worden geen vaccins ingehouden", draait Caroline Ven rond de hete brij heen. "Er is gewoon veel meer vraag naar vaccins dan dat er momenteel kan worden geproduceerd."

De topvrouw van pharma.be benadrukt dat de farmabedrijven heel snel vaccins hebben ontwikkeld en daarvoor risico's hebben genomen omdat ze niet wisten dat hun vaccin zouden worden goedgekeurd. Ze vindt ook dat de vaccins "tegen relatief zeer goedkope prijzen" op de markt zijn gebracht.

Bekijk hieronder het gesprek met Caroline Ven in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Pinkpop: "Kans steeds kleiner dat festival doorgaat"

De kans dat Pinkpop, het grote rockfestival in Landgraaf in Nederland, deze zomer kan doorgaan wordt steeds kleiner. Dat zegt Niek Murray, de woordvoerder van het festival. Pinkpop zou dit jaar van 18 tot en met 20 juni doorgaan. 

Vandaag liet de Nederlandse regering weten dat ze hoopt dat vanaf 1 juli grote festivals en andere evenementen met veel publiek weer mogelijk zullen zijn. Maar er is dan nog wel altijd de kans dat ze alsnog sneuvelen. Voor dat soort gevallen komt er een garantiefonds met 300 miljoen euro. Het parlement heeft hier op aangedrongen.

"Er wordt een garantieregeling uitgewerkt zodat evenementen georganiseerd kunnen worden vanaf een tijdvak waar dat vanuit coronaoptiek redelijkerwijs verantwoord is, inzet is nu vanaf 1 juli 2021", schrijft de regering aan het parlement. Het fonds hoeft nog verdere uitwerking.

"Waarom pas regeling vanaf 1 juli?"

"Met de toezegging dat het pakket vanaf 1 juli is - we moeten de details nog afwachten - is het steeds realistischer dat Pinkpop niet doorgaat", vertelt Murray. "Het is prettig dat we gehoord worden als evenementenbranche, maar voor ons is het jammer."

De branche vroeg de regering eerder deze maand in paginagrote advertenties zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over wat de komende maanden nog mogelijk zou zijn. De sector vreest veel mensen te moeten ontslaan als hij nog een zomer mist. De branche is naar eigen zeggen goed voor een jaarlijkse omzet van 7,4 miljard euro.

Murray vraagt zich dan ook vooral af waarom de regeling pas vanaf 1 juli geldt. "Weet het kabinet meer dan wij? Kan er sowieso niets voor 1 juli?", vraagt hij zich af. "Dan zouden we dus moeten gaan verplaatsen, iets anders doen of het festival in een andere vorm organiseren. Maar dat zou echt heel jammer zijn na vijftig geweldige jaren", vertelt hij. "De kogel is nog niet door de kerk, maar de kans dat we in juni op Pinkpop staan zoals het bedoeld was, wordt kleiner en kleiner."

Proefevenementen vanaf februari

Vanaf februari zijn in Nederland zeer beperkte proefevenementen weer mogelijk. Deze praktijktesten - zogenoemde fieldlabs - moeten toelaten informatie te vergaren over de besmettingsrisico's tijdens activiteiten met veel publiek. De proeven behelzen onder meer enkele concerten en voetbalwedstrijden.

"Denemarken wil zo snel mogelijk iedereen 1 dosis geven, wij willen ook tweede dosis op tijd toedienen"

Met een vaccinatiegraad van iets meer dan 3 procent voert Denemarken de lijst van de Europese lidstaten aan. Het land strijdt met gelijke wapens als Vlaanderen en telt ongeveer evenveel inwoners. Waarom loopt het bij de Denen zoveel vlotter dan bij ons?

Bekijk de reportage in het artikel hieronder, je vindt er ook de reactie van biostatisticus Geert Molenberghs en Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid:

Londen verviervoudigt coronaboetes

De boetes voor wie de coronamaatregelen aan zijn laars lapt, worden in het Verenigd Koninkrijk vanaf volgende week fors verhoogd. Mensen die in Engeland betrapt worden op het bijwonen van een lockdownfeestje, kunnen een boete van 800 pond (900 euro) krijgen. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel aan.

"Deze ernstige overtredingen kosten levens", benadrukte Patel die eraan toevoegde dat de boetes bij herhaaldelijke inbreuken kunnen oplopen tot 6.400 pond (7.200 euro). De maatregel geldt voor mensen die feestjes van meer dan vijftien mensen bijwonen. De organisator kan nog veel zwaarder worden bestraft. Mensen die weigeren om de boetes te betalen, kunnen voor een rechter verschijnen die hen een ongelimiteerde boete kan opleggen. Politiechef Martin Hewitt beklemtoonde dat lockdownfeestjes "gevaarlijk, onverantwoord en volledig onacceptabel" zijn.

Volgens de huidige regels krijgt wie zich in Engeland niet aan de regels houdt, een boete van 200 pond (225 euro), terwijl die in Schotland, Noord-Ierland en Wales op 60 pond (67 euro) ligt.

De Londense politie heeft in twee dagen tijd meer dan 140 boetes uitgedeeld voor schendingen van de coronamaatregelen. In totaal gaat het om een totaalbedrag van 39.000 pond (44.000 euro). Zo moest de politie onder meer een feest met 40 aanwezigen in de wijk Brick Lane stilleggen.

Het Verenigd Koninkrijk is het zwaarst getroffen land in Europa. Tot nog toe overleden meer dan 94.000 personen aan de gevolgen van COVID-19.

Buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 verboden in 7 gemeentes in Limburg

In 7 gemeentes in Limburg zijn buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 vanaf morgen tot en met 12 februari verboden. Dat meldt gouverneur Jos Lantmeeters. De maatregel is een gevolg van corona-uitbraken in verschillende scholen. Vier woonzorgcentra in Sint-Truiden laten intussen geen bezoek meer toe. De eerstelijnszone Haspengouw gaat het aantal tests opdrijven.

Lees meer in onderstaand artikel:

Meest gelezen