Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Hart van Iraakse hoofdstad Bagdad opgeschrikt door dodelijke bomaanslag

In het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn bijna 30 mensen om het leven gekomen bij een dubbele zelfmoordaanslag, de eerste in meer dan anderhalf jaar tijd. Er vielen ook vele tientallen gewonden. De aanslag is nog niet opgeëist, maar doet denken aan aanslagen door terreurorganisatie IS, die enkele jaren geleden nog bijna een derde van het Iraakse grondgebied onder controle had.

De aanslag werd gepleegd op het drukke Tayaranplein in het hart van Bagdad, waar een markt aan de gang was. Twee terroristen met bomvesten bliezen zichzelf op toen ze werden achtervolgd door de ordediensten. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" 
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Bij de aanslag kwamen zeker 28 mensen om het leven. Er vielen ook meer dan 70 gewonden. Verschillende gewonden zijn er erg aan toe.

Het is bijna anderhalf jaar geleden dat de Iraakse hoofdstad werd getroffen door een dodelijke bomaanslag. De laatste dateert van juni 2019. Bijna dag op dag drie jaar geleden vielen bij een zelfmoordaanslag op hetzelfde drukke Tayaranplein in hartje Bagdad dan weer 31 doden.

IS opnieuw actiever in Irak

De aanslag van vandaag is nog niet opgeëist, maar doet denken aan aanslagen van terreurorganisatie IS, die in 2014 bijna een derde van het Iraakse grondgebied onder controle had. 

Eind 2017 werd IS in Irak verslagen, maar in de verlaten, bergachtige gebieden van het land zijn nog altijd jihadistische cellen actief. Het voorbije jaar zijn die zelfs actiever geworden, profiterend van de politieke chaos in Irak, de spanningen tussen de VS en Iran, en ook de coronapandemie. 

AFP or licensors

Meest gelezen