Nederlands parlement stemt in met avondklok -maar wel pas vanaf 21 uur- in strijd tegen coronavirus

In Nederland heeft de Tweede Kamer, het parlement, ingestemd met een avondklok om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De avondklok zal wel pas vanaf 21 uur ingaan, een half uur later dan de regering van ontslagnemend premier Mark Rutte van plan was. Ze zal duren tot 4.30 uur. De maatregel gaat komende zaterdag in.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde in met de invoering van de avondklok. Die geldt vanaf aanstaande zaterdag, maar zal wel een half uur later ingaan dan de regering eerder van plan was: om 21 uur in plaats van 20.30 uur. 

Het voorstel om de avondklok iets later te laten ingaan, kwam er op vraag van regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP en 50Plus.

De avondklok zal van kracht zijn vanaf komende zaterdag. Tussen 21 uur en 04.30 uur mogen de Nederlanders niet naar buiten. Voor politieagenten, verpleegkundigen en anderen die voor hun werk de straat op moeten, geldt een uitzondering. 

Ook de hond mag worden uitgelaten tijdens de avondklok, maar enkel door iemand die dat alléén doet. Een website voor vrijwilligers die voor anderen de hond uitlaten, blijkt overigens nu al te worden overstelpt met oproepen. "Normaal gezien krijgen we een tiental aanbiedingen per week, deze week zijn het er al meer dan 300", klinkt het.

Wie de avondklok schendt, kan een boete van 95 euro krijgen.

Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat er een avondklok wordt ingevoerd in Nederland. In andere Europese landen, onder meer bij ons, is er wel al een avondklok van kracht als onderdeel van de coronamaatregelen. "Dit is een heftige maatregel waar niemand voor staat te juichen", zo kondigde ontslagnemend premier Mark Rutte het plan gisteren aan. 

In Nederland gaat het aantal coronabesmettingen sinds kort licht in dalende lijn, maar er heerst bezorgdheid over de virusmutanten. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen