Politierechter spreekt verdachte vrij van overtreding mondmaskerplicht

Een politierechter in Brussel heeft een verdachte vrijgesproken van overtreding van de mondmaskerplicht. Volgens de rechter is er geen wettelijke basis voor het ministerieel besluit dat die mondmaskerplicht regelt en kan hij volgens de Grondwet de verdachte niet veroordelen. Het parket gaat wel in beroep. 

Het is niet de eerste keer dat een rechter de wettelijkheid van een coronamaatregel betwist, maar het is wel de eerste keer dat dit gebeurt voor de mondmaskerplicht.

In oktober vorig jaar weigerde een rechter een coronaboete op te leggen aan iemand die tijdens de harde lockdown buiten een biertje stond te drinken. Ook die rechter oordeelde dat de coronaboete ongrondwettig was. 

Volgens professor vrije meningsuiting en discriminatierecht Jogchum Vrielink hebben dergelijke uitspraken een beperkte precedentwaarde. Maar ze tonen wel aan dat er hoogdringend een coronawet moet komen die een einde maakt aan de rechtsonzekerheid, zegt hij. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is trouwens bezig met de voorbereiding van zo'n wet.

Meest gelezen