Ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen schrapt bijna helft van alle banen

Op een bijzondere ondernemingsraad heeft de directie van ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen een herstructurering aangekondigd, meldt vakbond ACV. Het bedrijf wil 400 banen schrappen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. Bij Bosch in Tienen werken nu nog 863 mensen. De productie van de klassieke ruitenwisser is te duur geworden en verhuist naar Servië.

Volgens de directie is de productie van de wisarm, een klassieke ruitenwisser, te duur om hier nog te produceren. Het bedrijf wil alleen nog inzetten op innovatieve producten die ook meer automatisch geproduceerd kunnen worden. Bij Bosch in Tienen is er de voorbije jaren al vaak geherstructureerd. In 2014 bijvoorbeeld verdwenen al 300 banen.

Bij vakbond ACV kwam het nieuws van de geplande ontslagen onverwacht, vertelt Leen Vanderhulst:"Er waren wel een aantal mensen op technische werkloosheid gezet, maar dit slaat in als een bom. Er zijn momenteel nog 863 mensen in dienst bij Bosch Tienen. Het gaat dus echt om bijna een halvering van het aantal werkkrachten in het bedrijf."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Productie klassieke ruitenwisser verhuist naar Servië

De vakbonden vermoeden dat de productie van de klassieke ruitenwisser zal verhuizen naar Servië, waar nu al een productiesite is. In een persbericht geeft de directie van Bosch dat ook toe, zij het iets meer omfloerst: "Noodzakelijke bundeling van de niet-concurrentiële productie van originele uitrusting in Oost-Europa."

De vakbonden gaan nu samenzitten met de directie om te bekijken hoe het verder moet. Dinsdag is overleg gepland. In het kader van de wet-Renault zal er zo veel mogelijk gezocht worden naar alternatieven voor naakte ontslagen.

Om het nieuws te kunnen verwerken, heeft de directie volgens het ACV toegestaan dat de werknemers het werk neerleggen met behoud van loon, en dat alvast tot en met zondag. Hoeveel mensen er precies het werk zullen neerleggen, is nog niet duidelijk. Het personeel is alleszins aangeslagen door het nieuws. 

Meest gelezen