AFP or licensors

#FeelTheBrrr, Bernie Sanders en zijn wollen wanten stelen show tijdens eedaflegging: "In Vermont is mode van geen tel"

Een opvallende gast gisteren tijdens de eedaflegging van Joe Biden: senator en voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders. Niet omdat hij erbij was, wel door de kleren die hij aan had. Een beetje onderuitgezakt op een stoel, in een dikke jas en met opvallende wollen wanten was "opa Bernie" een ideaal onderwerp voor een hele resem grappen en parodieën op sociale media. "In Vermont weten we wat koude is en houden we ons niet bezig met wat mode is, we willen het gewoon warm hebben", reageerde Sanders in zijn bekende stijl.

Het had Bernie Sanders kunnen zijn, daar op het podium achter het spreekgestoelte, om zijn inauguratietoespraak als nieuwe president van de Verenigde Staten te houden. Sanders was een van de Democratische presidentskandidaten die het wilde opnemen tegen Donald Trump, maar in de laatste rechte lijn werd hij verslagen door Joe Biden.

Een beetje onderuitgezakt op zijn klapstoeltje, met de armen en benen over elkaar, leek Sanders vooral te hopen dat ie snel naar binnen kon

Dan steel ik maar de show op een andere manier, moet hij hebben gedacht. Want de show stelen, dat deed hij. Op een podium waar alle aanwezigen door de coronapandemie afstand moesten bewaren en de stoelen ver uit elkaar stonden, viel senator Sanders des te meer op, en dan vooral door zijn kledingkeuze: een dikke winterjas en opvallende wollen wanten. Een beetje onderuitgezakt op zijn klapstoeltje, met de armen en benen over elkaar, leek Sanders vooral te hopen dat hij snel naar binnen kon.

Het opvallende beeld ging in geen tijd rond op sociale media, in een stroom aan grappen en grollen.

Een selectie (de tekst gaat voort onder de tweets)

Een heleboel Twitteraars maakten ook parodieën en verplaatsten Sanders naar andere oorden, van beroemde schilderijen en foto's tot tv-series en films. (De tekst gaat voort onder de tweets.)

Amerikaanse media wisten te achterhalen dat Sanders' wanten gemaakt werden door een zekere Jen Ellis, een leerkracht uit Vermont, de staat waar Sanders woont. Ellis begon de wanten zo'n twee jaar geleden te maken, ze gebruikte daarvoor afgedankte wollen truien. Ze was naar verluidt verwonderd toen Sanders ze begon te dragen tijdens campagnebijeenkomsten. Ze zal gisteren ongetwijfeld ook grote ogen hebben getrokken.

TV-zender CBS vroeg de senator gisteren ook om een reactie. "Ik weet niet of u uw Twitterfeed al bekeken hebt, maar de mensen hebben heel veel te vertellen over uw outfit vandaag", sloot de presentatrice een interview met Sanders af. "Wil u ons vertellen wat u in gedachten had toen u die koos?" Sanders, in zijn bekende, met handgebaren vergezelde stijl: "In Vermont weten we wat koude is. En we houden ons niet zoveel bezig met wat mode is, we willen het gewoon warm hebben. En dat is wat ik vandaag heb gedaan." "Mission accomplished", besloot de presentatrice.

Bekijk de reactie van Sanders bij CBS News in onderstaande tweet:

Meest gelezen