Scholengroep Adite uit Diest en Aarschot: "Dankbaar dat we kunnen blijven lesgeven"

De beslissingen van het scholenoverleg brengen geen al te grote veranderingen met zich mee voor het onderwijs en daar is Scholengroep Adite uit Diest en Aarschot tevreden mee. "We hadden strengere maatregelen verwacht, maar zijn dankbaar dat we mogen openblijven."

Er komt geen verlenging van de krokusvakantie, dat hebben de onderwijspartners beslist. Leerlingen van het secundair onderwijs krijgen voor de krokusvakantie een week afstandsonderwijs. Ann Scheys, coördinerend directeur Secundair onderwijs van Scholengroep ADITE, is tevreden met die beslissingen. "We hadden strengere maatregelen verwacht, maar we zijn dankbaar dat dat niet het geval is en dat we kunnen openblijven", vertelt Scheys in Start je dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Dat vinden we belangrijk. Het zou heel jammer zijn, moesten de leerlingen van de lagere school weer een week thuis blijven."

Scholen moeten tegenwoordig heel flexibel zijn

Ann Scheys van Scholengroep Adite

Op het onderwijsoverleg van woensdag is ook beslist dat leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs een mondmasker dienen te dragen als er een besmetting in de klas wordt vastgesteld. "Vanuit pedagogisch standpunt werkt zo'n mondmasker belemmerend. Luisteren en spreken gaat moeilijker. Kinderen kunnen moeilijker gezichtuitdrukkingen lezen", legt Scheys uit. "Maar we volgen de experten hierin en respecteren hun beslissing. We voelen ook een evolutie bij de kinderen dat ze het al gewoon zijn, het is niet meer zo vreemd. Helemaal in het begin schrokken kleuters toen hun juf plots een mondmasker droeg, maar nu zien ze veel mensen zo rondlopen. Oudere kinderen dragen ook in de jeugdbeweging een mondmasker." 

Scheys merkt nog op dat scholen tegenwoordig heel flexibel moeten zijn. "Leerkrachten waren de afgelopen weken al wat nerveuzer, want een week afstandsonderwijs organiseren doe je niet op 1-2-3, maar we hebben intussen ook al ervaring hierin. Vandaag schieten we in gang en zullen we meteen ouders en leerlingen informeren."

Meest gelezen