PA Wire/PA Images

Corona of brexit? Spelletje zwartepieten over lege winkelrekken in Noord-Ierland

De bevoorrading van verse voedingswaren in Noord-Ierland zijn al enkele weken een probleem. Over de oorzaak van de lege rekken zijn verschillende politici het oneens. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney gaat in de aanval tegen de Britse minister voor Noord-Ierland. "Niet corona maar de brexitregeling is de oorzaak", zegt hij.  

"Tijdelijk uit de voorraad", staat er op foto's van winkelrekken in Belfast en Londonderry. Dat is al sinds het begin van januari. Vooral verse voedingswaren die vanuit Groot-Brittannië worden aangevoerd, lopen vertraging op. Maar over de oorzaak van die vertragingen lopen de meningen uiteen. 

Dinsdag zei de Britse minister voor Noord-Ierland, Brandon Lewis, nog dat corona de boosdoener was voor de vertragingen. Het speciale protocol voor Noord-Ierland in het handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk heeft er volgens Brandon niets mee te maken. Volgens dat protocol moeten er vanaf 1 januari inspecties gebeuren op bepaalde goederen zoals vleeswaren, die vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan. Op goederen van dierlijke oorsprong moet een certificaat staan, en dat brengt het nodige papierwerk met zich mee. 

"Deel van de realiteit"

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zegt in een interview dat de brexit en het protocol wel degelijk de voornaamste oorzaak zijn van de tekorten in de Noord-Ierse supermarkten. "Het is een deel van de realiteit van de Britse uitstap uit de Europese Unie", zegt Coveney. Volgens hem zijn de bedrijven er niet klaar voor. Ierland wil wel met het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie samenwerken om de problemen op te lossen. 

In hetzelfde tv-interview op ITV gaf de Britse minister van Internationale Handel Liz Truss toe dat niet alleen corona maar ook de brexit de tekorten in Noord-Ierland veroorzaakt. Maar volgens haar moeten de bedrijven zich even aanpassen en zijn de rekken zich stilaan opnieuw aan het vullen. De Britse regering blijft de bedrijven steunen. "De voorspellingen van een Armaggedon zijn niet uitgekomen", zei Truss nog. 

Meest gelezen