Videospeler inladen...

"Versailles aan Zwarte Zee": video over verborgen paleis Russische president Poetin miljoenen keren bekeken

Een video waarin de Russische oppositieleider Aleksej Navalny -vanuit de gevangenis- president Vladimir Poetin openlijk in het vizier neemt, is twee dagen nadat hij online was gezet al tientallen miljoenen keer bekeken. In de twee uur durende documentaire onthullen Navalny en zijn team een gigantisch paleis van Poetin, dat gebouwd zou zijn met smeergeld. 

Nauwelijks twee dagen nadat hij bij zijn terugkeer op Russische bodem was gearresteerd, kwam Aleksej Navalny al met een spectaculaire tegenzet. Zijn team zette een twee uur durende documentaire online over een riant paleis van president Vladimir Poetin vlak bij de badplaats Gelendzjik aan de Zwarte Zee. "Een nieuw Versailles of een nieuw Winterpaleis", zo omschrijft Navalny het zelf in de video.

Het paleis ligt op een klif boven de Zwarte Zee, op een domein van zo'n 70 vierkante kilometer, zowat twee keer zo groot als Brussel. 

Simulatie uit de video van Navalny.

Riant is het zeker. Het zou onder meer een ondergronds ijshockeystadion, een theater en een casino omvatten. Om vanaf het hooggelegen paleis het strand te bereiken, is een tunnel aangelegd. Er is een serre met exotische planten, en een gigantische brug die werd gebouwd om een 2.500 vierkante meter ruim theehuis te bereiken.  

Publiek geheim

Het bestaan van het paleis, is in Rusland een publiek geheim, zegt VRT-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Onderzoeksjournalisten hebben vanaf 2010 verhalen onthuld over de bouw van een groot paleis aan de Zwarte Zee. Het is daarna in de vergetelheid geraakt omdat gezegd was dat het was verkocht aan privé-ondernemers. 

Wat Navalny nu onthult, is dat die verkoop een schijnoperatie was, en dat de Russische veiligheidsdienst FSB het domein controleert. Zo geldt daar bijvoorbeeld een vaar- en vliegverbod."

In werkelijkheid werd het domein dus verder afgewerkt. Het heeft zeker 1 miljard euro gekost, zegt Navalny in de video. De financiering zou tot stand zijn gekomen met de hulp van oligarchen uit de entourage van Poetin, onder wie de baas van Rosneft Oil Company, Igor Setchin, en zakenman Gennady Timtchenko.

Een oude vriendenkliek die zichzelf goed helpt

"Die namen gaan terug tot de periode, in de jaren 90, toen Poetin nog niet zo bekend was", duidt Balliauw. "Zo werkten zowel Setchin als Timtchenko destijds op het kabinet van de burgemeester van Sint-Petersburg, waar ook Poetin werkte. Het is een oude vriendenkliek die zichzelf goed helpt." 

Simulatie uit de video van Navalny.

Dat is meteen ook de meest schadelijke beschuldiging van Navalny aan het adres van Poetin, zegt Balliauw. "Dat hij aan het hoofd staat van een gigantisch corruptieschema in Rusland. Waarbij hij goede vrienden de kans geeft om Rusland leeg te roven en in ruil verwacht dat ze hem dan belonen, onder meer met de bouw van dit paleis." 

Simulatie uit de video van Navalny.

De beschuldigingen in de video werden meteen ontkracht door de woordvoerder van het Kremlin. "Poetin heeft zich ook altijd het imago aangemeten een sober leven te leiden", zegt Balliauw. "Maar dat weerlegt Navalny nu met deze video. Al toen hij nog voor de KGB werkte in Dresden in de voormalige DDR, was Poetin volgens Navalny uit op luxe en rijkdom." 

Mobilisatie voor protestactie van aanstaande zaterdag

Navalny's team kon het gebouw van buitenaf filmen met een drone, en kon ook de hand leggen op gelekte plannen van het gebouw. Op basis daarvan zijn er animaties gemaakt van de binnenkant.

De onderzoeksdocumentaire is al een tijd geleden gemaakt, toen Navalny nog in Duitsland herstelde van de vergiftiging die hem bijna fataal werd. Hij heeft bewust gewacht tot zijn terugkeer in Rusland om met de video uit te pakken, zegt hij, om aan te tonen dat hij niet bang is voor Poetin.

Deze video staat ook in het teken van de mobilisatie voor de protestacties tegen de opsluiting van Navalny, die zaterdag gepland zijn. De video begint meteen met een oproep om op straat te komen. Hij lijkt in elk geval een krachtig instrument te zijn, want is intussen al 40 miljoen keer bekeken. 

"Ook interessant: op Tiktok, de populairste app in Rusland, hebben de video’s over de op til zijnde acties en over het thema "Laat Navalny vrij" al meer dan 50 miljoen views gehad", zegt Balliauw ook.

Bekijk hier de beelden uit de video die Navalny's team maakte van het paleis aan de Zwarte Zee:

Videospeler inladen...

Meest gelezen