Videospeler inladen...

Denemarken telt ongeveer evenveel inwoners als Vlaanderen, maar vaccineert een pak sneller: hoe komt dat?

Met een vaccinatiegraad van iets meer dan 3 procent voert Denemarken de lijst van de Europese lidstaten aan. Het land strijdt met gelijke wapens als Vlaanderen en telt ongeveer evenveel inwoners. Waarom loopt het bij de Denen zoveel vlotter dan bij ons? Bekijk hierboven de reportage van "Terzake".

In "Terzake" reageren Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en biostatisticus Geert Molenberghs op de reportage. "Wij zouden dat ook kunnen doen, maar in ons land kiezen we voor een andere aanpak", zet Moonens. 

"De strategie van de Denen is gebaseerd op één criterium: zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen een eerste dosis van het vaccin geven. Ook in ons land hanteren wij het criterium om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren, maar wij voegen daar wel een aantal criteria aan toe. We willen ook die tweede dosis op tijd geven en we willen ook onze prioriteiten in de juiste volgorde afwerken. Dit doen we om mensen die het meeste risico lopen op erge gevolgen van COVID het eerste te beschermen en zo maximaal mogelijk." 

Bekijk hier het studiogesprek met Joris Moonens en Geert Molenberghs in "Terzake" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Op veilig spelen

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs speelt ons land op veilig. "Een vaccin is een geneesmiddel en dat moet goedgekeurd worden. Wij hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot-Brittannië, de hele procedure van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) afgewacht. Daarin wordt voorzien dat er een bepaalde periode verstrijkt tussen het toedienen van de eerste en de tweede dosis." 

"Ik ben er zelf voorstander van om pas van de procedure af te wijken als die ook goedgekeurd is. Andere landen, zoals Denemarken en Canada, hebben een andere keuze gemaakt. Dat zal wel ok zijn, maar ik voel me toch veiliger bij de procedure die is goedgekeurd door het EMA."

Meest gelezen