25 jaar geleden dook Julia Roberts op in "Friends": "Waren de kussen met Chandler echt? Zo leek het toch"

Twee Oscarnominaties en 2 Golden Globes, voor "Steel magnolias" en "Pretty woman", en 3 nominaties voor een MTV Movie Award, voor "Dying young" en "The Pelican Brief", midden jaren 90 was Julia Roberts dan ook een van de meest bejubelde actrices in Hollywood. Om de al populaire tv-serie "Friends" nog een extra duwtje in de rug te geven, wilde tv-zender NBC dan ook niets liever dan haar in een van de afleveringen te laten opdraven. En dat lukte, in "The One After The Superbowl" mocht de toen 28-jarige actrice wraak nemen op Chandler Bing, rol van Matthew Perry. Geruchten over een relatie tussen beiden kwamen NBC daarbij goed uit en de dubbele aflevering, met ook andere vedetten zoals Brooke Shields ("Blue lagoon") en Jean-Claude Van Damme, werd 25 jaar geleden in de VS de drukst bekeken aflevering van "Friends" ooit.

Bijna 53 miljoen Amerikanen zagen op 28 januari 1996 hoe Susie Moss, rol van Roberts, Chandler wist te overtuigen haar onderbroek te dragen. Maar de wilde fantasie van Chandler bleek uiteindelijk een wraakoefening van Susie te zijn, omdat hij haar rokje in de lagere school had opgetild, waardoor iedereen haar slipje kon zien. Jarenlang was nadien haar bijnaam dan ook "Susie Underpants".

Julia Roberts: "Het waren de meest zenuwslopende opnames sinds "Pretty woman". Ik wilde immers mijn uiterste best doen. Matthew Perry is ongelooflijk grappig en je wil tegemoet komen aan het hetzelfde soort plezier als hij. Maar op een gegeven moment heb ik toch maar besloten om enkel schattig te zijn." (Seattle Times, februari 1996)

Over een relatie tussen Roberts en Perry werd in de gespecialiseerde pers intussen danig gespeculeerd. Dat hun relatie begonnen zou zijn tijdens de opnames van "Friends", dat was alvast wat de promomachine rond de populaire serie het publiek wilde doen geloven. Want, zo berichtte celebritywebsite People, "hoe kan je het publiek nog warmer maken om na de Super Bowl te kijken dan door berichten de wereld in te sturen dat er liefdesvonken tussen 2 wereldsterren knetteren?"  Bovendien zou ook Roberts zelf wereldwijd profijt trekken uit de extra 'buzz', ten voordele van haar nieuwe film "Mary Reilly", die een maand later in de bioscoopzalen zou verschijnen.

Ik ben blij dat we die kus afgelopen weekend al geoefend hebben

Toch waren de meningen over de vermeende relatie ten tijde van de opnames verdeeld. "Het is allemaal erg vrijblijvend", liet een vriend van Roberts aan People weten. "Er waren niet meer dan een paar losse afspraakjes", was dan weer de reactie van een woordvoerder van Perry.

Maar anderen vonden de kussen, die in de aflevering te zien waren, dan weer erg oprecht. Zo tekende de Britse tabloid News of the World van een medewerker achter de schermen op: "Op een zeker moment keek Julia naar Matt en zei hem: "Ik ben blij dat we die kus afgelopen weekend al geoefend hebben."" Volgens een andere medewerker gingen beide acteurs er helemaal voor: "Ik heb al veel opnamekussen gezien, maar dit waren toch de beste ooit."

Naar de buitenwereld toe zou de liefde tussen Roberts en Perry pas later helemaal openbloeien, met foto’s van beiden hand in hand, al dan niet op 'officiële' evenementen. Al was die relatie niet van erg lange duur. Hoelang die nu eigenlijk geduurd heeft, variërend van een paar tot hooguit een 6-tal maanden, werd nooit helemaal duidelijk.

Tijdens een meeting met fans, nadat hun relatie beëindigd was, zette Perry alvast volgende puntjes op de i: “Ja, we hebben wel even een relatie gehad. Maar uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan omdat we het beiden te druk hadden. Het was alsof de drukst bezette man ter wereld op stap ging met de drukst bezette vrouw ter wereld. Zoiets werkt nu eenmaal niet. Maar we zijn wel vrienden gebleven en kunnen beiden nog door dezelfde deur. En ja hoor, onze relatie was heus wel echt.”

De aanwezigheid van Roberts in "Friends" was weinig opvallend

Ondanks de hoge kijkcijfers - en dus forse reclameopbrengsten voor NBC - en de aanwezigheid van vedetten als Brooke Shields, Jean-Claude Van Damme en Julia Roberts, werd de aflevering door tv-recensenten slechts matig beoordeeld. Zo tekende The Denver Post op dat "de aanwezigheid van Roberts slechts weinig opvallend was". In The New York Times was dan weer te lezen dat "de aanwezigheid van Shields die van Roberts overschaduwde". Volgens Houston Chronicle was "het script een belediging voor sterren als Roberts en Van Damme".

Toch nam dit niet weg dat tijdens de jaarlijkse Emmy-uitreiking deze aflevering alsnog een prijs in de wacht kon slepen. De regisseur van dienst, Michael Lembeck, versloeg in de categorie "Outstanding Individual Achievement in Directing for a Comedy Series" collega-regisseurs die meewerkten aan een aflevering van onder meer "Seinfeld" en "3rd Rock from the Sun".

Meest gelezen