4.117 bezwaarschriften tegen zandwinning in Kaulille: "Maar 20 procent komt van inwoners uit Bocholt"

In Bocholt zijn ruim 4.000 bezwaarschriften ingediend tegen de plannen van de gemeente om zand te gaan ontginnen in Kaulille, onder meer op de site van de voormalige buskruitfabriek PRB. Het plaatselijke actiecomité Plan PRBeter kreeg heel wat steun van buiten Bocholt.

"De meeste bezwaarschriften gingen over de geplande ontbossing, de impact daarvan op het klimaat en de impact op de mobiliteit", vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Bert Schelmans (N-VA). Wat opvalt, is dat maar 20 procent van de bewaarschriften ingediend werd door inwoners van Bocholt. "Het gaat om circa 700 bewaarschriften van inwoners uit de deelgemeente Kaulille en een kleine 200 van inwoners uit de rest van Bocholt. De rest komt van buiten Bocholt. Er zijn er zelfs enkele bij uit Nederland en Duitsland." 

Het plaatselijke actiecomité Plan PRBeter kreeg de voorbije maanden ook steun uit de rest van Limburg, onder meer van Grootouders voor het Klimaat, Greenpeace Limburg en Extinction Rebellion. 

We gaan de mensen die een bezwaar hebben ingediend ook antwoorden

Bert Schelmans (N-VA), schepen van Ruimtelijke Ordening

Het gemeentebestuur wil de bewaarschriften nu verder analyseren en rond de tafel gaan zitten met het plaatselijke actiecomité, belooft Schelmans. "We gaan de mensen die een bezwaar hebben ingediend ook antwoorden. Ik denk dat er soms wat meer over verteld moet worden om tot de echte waarheid te komen. Ik vraag me ook af in hoeverre iedereen betrokken is bij het hele verhaal. We hadden in het gemeentehuis een mooie tentoonstelling gemaakt over de plannen, daar is welgeteld 1 inwoner op afgekomen." 

Bocholt vindt de zandwinning een goede zaak voor de gemeente omdat die geld oplevert en een deel van de site, die vervuild is, tegelijkertijd gesaneerd kan worden. 

Meest gelezen