Westend61 / Sandra Seckinger

4 tips van psychologe Nina Mouton om kinderen meer te laten helpen in het huishouden: "Geen fan van belonen en straffen"

Wat als je kinderen niet willen meehelpen in het huishouden? Nina Mouton is psycholoog, gespecialiseerd in gezinnen en relaties. Ze gaf in "Wijs" op Radio 2 vier tips om kinderen meer te betrekken bij de klusjes in huis.

Motiveer je kinderen

“Ikzelf ben geen fan van belonen en straffen”, zegt Mouton. “De valkuil bij beloningen is dat wanneer je de beloning wegneemt, je hetzelfde doet met het gedrag. Je kinderen zijn niet écht gemotiveerd, ze doen het voor een beloning.” Wanneer kinderen iets écht zelf willen en ze ergens zelf zin in hebben, zijn ze intrinsiek gemotiveerd. 

“Hiermee raak je veel verder. Later gaan ze ook geen geld krijgen voor de klusjes die ze thuis doen. Natuurlijk is het niet evident wanneer het over het huishouden gaat. De meeste kinderen doen dat nu eenmaal niet graag.” De volgende tip kan daarbij helpen.

Vroeg begonnen, half gewonnen

“Begin zo vroeg mogelijk met je kinderen te betrekken in het huishouden. Peuters willen graag nadoen waar hun ouders mee bezig zijn. Ze willen je helpen, laat ze dus doen. Ook al moet je de ruiten nadien opnieuw poetsen, omdat het zo slecht gedaan is. Je kweekt op die manier wel een goede gewoonte. Als je weigert, leer je het hen af.”

Maak er geen machtsstrijd van

Probeer je kinderen logisch uit te leggen wat het belang kan zijn van mee te helpen in het huishouden. “Wij leggen hen uit dat wanneer ze niet meehelpen, we geen tijd over hebben om samen iets te doen, zoals een boekje lezen of een spel spelen. Koppel er dus een logisch gevolg aan, zonder te straffen of te belonen. Anders kom je in een machtsstrijd, en ruzie vraagt energie van iedereen.”

Hou het leuk

Moutons kinderen helpen vaak spontaan: “Wees creatief en maak het leuk. We leggen hen geen druk op. Ze doen wat ze graag doen. Zo hebben we sinds kort een ‘verantwoordelijke’ van de sausjes, die bij elke maaltijd de sausjes op tafel zet. Of een ‘verantwoordelijke’ van het water. Ze zijn hier heel fier op en dat werkt!”

Meest gelezen