Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Afzettingsproces in Amerikaanse Senaat tegen oud-president Donald Trump start op 9 februari 

Het afzettingsproces tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zal op 9 februari starten. Trump wordt verantwoordelijk geacht voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door zijn aanhangers op 6 januari.

Een week geleden keurde een meerderheid van de leden van het Huis van Afgevaardigden het afzettingsproces goed. Dat gebeurde door een zogenoemd article of impeachment (een akte van beschuldiging zeg maar) op te stellen en goed te keuren.

In die akte wordt ex-president Donald Trump verantwoordelijk geacht voor de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers. De officiële aanklacht luidt "incitement of insurrection" of "aansporing tot opstand". Supporters van Trump drongen op 6 januari het Amerikaanse parlementsgebouw binnen, net op het moment dat de Senaat bijeenkwam om de verkiezing van Joe Biden als nieuwe president te bekrachtigen. Korte tijd voor die bestorming had Trump nog een opruiende toespraak gehouden waarin hij herhaalde dat de verkiezingsoverwinning hem ontstolen was.

Op 6 januari bestormden aanhangers van Trump het Capitool. Er vielen toen 5 doden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Het afzettingsproces zelf vindt plaats in de Senaat. Maandag zal de voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, de akte officieel overmaken aan de Senaat. Het proces zelf zal starten op 9 februari, ongeveer twee weken later dan eerder gepland. Dat heeft de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, aangekondigd. Het uitstel met twee weken laat de Senaat toe om eerst de benoemingen van nieuwe president Joe Biden goed te keuren en een groot steunplan af te werken voor de Amerikaanse economie.

Het proces wordt niet voorgezeten door Senaatsvoorzitter en vicepresidente Kamala Harris, maar door de voorzitter van het Hooggerechtshof. De senatoren zijn als het ware de jury. Het proces kan weken, misschien zelfs maanden duren.

Het is al het tweede afzettingsproces waar Donald Trump tegenaan kijkt. De eerste keer moest hij zich verantwoorden voor het onder druk zetten van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om een onderzoek te beginnen naar de zoon van Joe Biden. Om een president te kunnen afzetten, is een tweederdemeerderheid nodig.

De Democraten botsten toen op de Republikeinse meerderheid in de Senaat, die Trump vrijsprak. De Democraten zijn intussen nipt in de meerderheid in de Senaat, maar zullen toch de steun van 17 Republikeinen nodig hebben om Trump alsnog te kunnen afzetten.

Trump zelf stuurde zijn kat naar het eerste afzettingsproces. Verwacht wordt dat hij ook nu zal wegblijven.

Waarom een ex-president afzetten?

Waarom willen de Democraten Donald Trump nog afzetten? Hij is toch geen president meer? Dat klopt, maar de Democraten willen het proces toch nog voeren. Als hij veroordeeld wordt, wordt hij symbolisch gestraft voor de bestorming van het Capitool. Een smet die een ex-president toch niet graag op zijn blazoen heeft.

Bovendien hopen de Democraten dat ze Trump met een veroordeling het recht kunnen ontnemen om ooit nog kandidaat-president te zijn. Trump liet namelijk al eens uitschijnen dat hij in 2024 opnieuw kandidaat zou zijn. De Democraten willen daar dus een stokje voor steken, al zijn Amerikaanse juristen het er nog niet helemaal over eens of dat wel kan.

Wat is impeachment? De onderstaande video legt het uit in 1 minuut.

Meest gelezen