Videospeler inladen...

De Jamies zijn voor het eerst uitgereikt: dit zijn de beste online videomakers van 2020

De eerste winnaars ooit van De Jamies zijn bekend. Dat is een nieuwe categorie op het Filmfestival van Oostende, waarbij 84 genomineerden kans maakten op een online video award. Onder anderen YouTube-fenomeen Acid, StuBru-presentatrice Flo Windey en Hakim Chatar vielen in de prijzen.

De Jamies, een initiatief van Filmfestival Oostende en creatief bureau Hurae, moeten Vlaamse online content op sociale media zoals YouTube, TikTok, Instagram en Twitch meer erkenning geven. De award telt negen categorieën en één publieksprijs. 

Juryvoorzitter en creatief directeur Hannes Coudenys: "Ik heb me er altijd over verbaasd dat er in België zo weinig aandacht is voor het fenomeen van "online creators". Toen we met het idee kwamen aankloppen bij het Filmfestival van Oostende waren ze meteen enthousiast."

En de winnaars zijn...

Voor de eerste editie telden De Jamies zo'n 5.000 inzendingen waaruit uiteindelijk 84 contentmakers werden genomineerd. De uiteindelijke winnaars zijn voor de helft gekozen door de online stemmen en voor de andere helft door de jury. Onder meer Nora Gharib, Laura Govaerts en William Boeva zaten in de jury.

Er werd maar liefst 22.000 keer gestemd in  tien verschillende categoriën. In een online show - hoe kan het ook anders- die live gestreamd werd op YouTube en VRT NU, maakte juryvoorzitter Hannes Coudenys de negen winnaars bekend:

  • Beste vlog: Acid
  • Beste comedy: Average Rob
  • Beste lifestyle: Bockie De Repper
  • Beste gamestreamer: Kastiop
  • Beste dans en muziek: Chuki Beats
  • Beste TikTok: Jonatan Medart
  • Beste explainer: Flo Windey - Faqda
  • Beste instagram: Hakim Chatar
  • Beste onlinefictie: wtFOCK
De hoofdprijs van "Beste online creator" ging naar de YouTuber Acid. Hij kreeg zijn prijs uit de handen van Vlaams minister van Jeugd & Media Benjamin Dalle (CD&V).  Voor deze award telden enkel de publiekstemmen.
 
Zegt de naam ACID u nog niets? Hieronder één van zijn veelbekeken YouTube-video's (lees verder onder de video):
Videospeler inladen...

Eerbetoon aan de overleden YouTuber Kastiop

Tijdens de show, gepresenteerd door comedienne en actrice Soe Nsuki met sidekick Sander Gillis (MNM), kondigde de organisatie aan dat de Jamie voor "Beste Gamestreamer" vanaf nu de "Kastiop Award" zal heten, als eerbetoon aan de ondertussen overleden Kastiop. De bekende YouTuber Kacper Przybylski (22) werd eind vorige jaar dood terug gevonden, nadat hij een week vermist was geweest. Alles wijst erop dat hij zelf uit het leven stapte. Hij kampte al een tijdje met mentale problemen.

Kastiop

Jaarlijkse traditie

Coudenys is tevreden met deze eerste editie: "Hoewel ik weet dat we De Jamies in de leeg Kursaal hebben uitgereikt, toch voelde het in mijn hoofd alsof het nokvol zat. Zeker wanneer je ziet hoe hard De Jamies leeft bij de online community én media. Ik kijk al uit naar deze jaarlijkse traditie." 

Ook Peter Craeymeersch, festivaldirecteur van het Filmfestival van Oostende blikt enthousiast terug op de eerste editie: "Met de organisatie van de Jamies naast De Ensors bereiken we nu het complete audiovisuele veld. Als festival is het onze taak om de nieuwste ontwikkelingen op de radar van het publiek te brengen. We weten allemaal dat online content veel toekomst heeft."

Met de organisatie van De Jamies bereiken we nu het complete audiovisuele veld

Peter Craeymeersch, Festivaldirecteur Filmfestival Oostende

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Volgens Coudenys is dit het ideale jaar om de traditie in te zetten: “Het is het perfecte jaar om De Jamies te lanceren.  Door de lockdown heeft iedereen TikTok, Instagram en YouTube ontdekt." Momenteel zijn vooral tieners en jongeren die online content maken, maar volgens de voorzitter heeft ook een ouder publiek YouTube ontdekt:" Zelfs Martine Prenen heeft een YouTube-kanaal! We hopen dat we door deze awards uit te reiken ook een oudere generatie kunnen stimuleren om eraan te beginnen."

De volgende editie van De Jamies zal plaatsvinden op vrijdag 28 januari 2022, hopelijk dan wél voor een vol Kursaal in Oostende.

Heb je zelf donkere gedachten of heb je vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan gratis via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk. Jongeren kunnen ook terecht op de website van Wat Wat.

Meest gelezen