Videospeler inladen...

Amerikaanse medisch adviseur Fauci voelt zich "bevrijd" na dienst onder Trump

Dokter Anthony Fauci, de medisch adviseur van de Amerikaanse president, voelt zich "bevrijd" na zijn dienst onder de vorige president Donald Trump. Fauci lichtte de grootscheepse coronastrategie toe van president Joe Biden. Het wordt "een tijd van transparantie en wetenschap", zei hij.  

Met de nieuwe president inbegrepen, heeft de 80-jarige dokter Anthony Fauci al onder acht verschillende Amerikaanse presidenten gediend, als medisch adviseur voor de nationale gezondheidsprogramma's. 

Nooit heeft hij een blad voor de mond genomen. Dat bracht hem tijdens de regeerperiode van de vorige president Donald Trump vaak in moeilijkheden. Fauci was verantwoordelijk voor de nationale corona-aanpak. Maar hij werd herhaaldelijk in het openbaar terechtgewezen omdat hij Trump tegensprak wanneer die corona dacht te bestrijden met dubieuze geneesmiddelen of de ziekte gewoonweg wegwuifde. 

Twee dagen voor de verkiezingen dreigde Trump hem te ontslaan. Sindsdien spraken de twee niet meer met elkaar, maar de pandemie bleef wel om zich heen grijpen in de VS. 

Dat tijdperk is voorbij. Een duidelijk ontspannen Fauci zei aan de pers dat hij opgelucht is. "Ik haal er geen plezier uit om de president tegen te spreken. Voorheen werd ik teruggefloten wanneer ik met medische bewijzen kwam. Dus het idee dat ik uitleg kan geven op basis van de wetenschap is een bevrijdend gevoel."

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit de persconferentie met de medisch advideur van de president, dokter Anthony Fauci: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Het idee dat ik uitleg kan komen geven met wetenschappelijke bewijzen is een bevrijdend gevoel.

Antonio Fauci, medisch adviseur Amerikaanse president

"Niet van nul beginnen"

De nieuwe Amerikaanse president Biden heeft van de aanpak van de coronapandemie zijn allergrootste prioriteit gemaakt. Biden ondertekende op zijn eerste dag als president al meteen verschillende decreten om die aanpak mogelijk te maken. "Eerst wordt het slechter, daarna beter", waarschuwde Biden. "Volgende maand zullen we de kaap van de 500.000 doden bereiken". 

Ook dokter Fauci staat klaar om uit de startblokken te springen. "Helemaal vanaf nul moeten we niet beginnen", zei hij. "Ook onder de vorige administratie is er al hard gewerkt". Maar volgens Fauci moet het strategische steunpakket van Biden, waar die 1.900 miljard dollar voor uittrekt, de strijd tegen corona een nieuwe boost geven. 

In het plan staat de uitrol van de vaccinatiecampagne met talloze nieuwe vaccinatiecentra bovenaan, samen met de financiële steun aan getroffen burgers. "Alles moet nu veel sneller kunnen gaan", zei Fauci nog. Maar het belangrijkste voor hem is dat de wetenschap nu eindelijk het laatste woord krijgt. 

Eerste zwarte minister van Defensie

Intussen heeft de Senaat de benoeming van de ex-generaal Lloyd Austin tot Bidens minister van Defensie goedgekeurd. Austin is de eerste Afro-Amerikaan die aan het hoofd van het ministerie van Defensie (Pentagon) komt te staan. In een tweet zegt hij "trots" te zijn dat hem die eer te beurt valt. "En nu aan het werk", voegt hij eraan toe. Meer over Austin kan u in dit artikel lezen.

Meest gelezen