Archieffoto van een betoging op 12 januari 2021.
AFP or licensors

Boerenprotest in India houdt aan, vakbonden verwerpen voorstel regering en plannen grote tractortocht naar New Delhi

In India hebben de vakbonden van de landbouwers een voorstel van de regering om een aantal omstreden landbouwhervormingen op te schorten, verworpen. Het boerenprotest dat nu al twee maanden duurt, kent dus voorlopig geen einde. Volgende week willen ze massaal de hoofdstad New Delhi binnenrijden met hun tractoren.

Al sinds eind november voeren tienduizenden Indiase landbouwers actie rond New Delhi. Ze blokkeerden onder meer essentiële snelwegen die de hoofdstad met het noorden van het land verbinden en kamperen sindsdien even buiten de hoofdstad.

De boeren zijn misnoegd over drie nieuwe landbouwwetten die in september vorig jaar in het parlement zijn goedgekeurd. De regering wil de voedingsmarkt liberaliseren, de economie op die manier aanzwengelen en tegelijk de landbouw efficiënter en moderner maken.

Maar de vele landbouwers in India (meer dan de helft van de 1,3 miljard inwoners werkt in de landbouw en voedingssector) vinden dat de landbouwhervormingen hen blootstellen aan de grillen van de markt en de grote bedrijven. Ze vrezen ook dat ze decennia-oude toegevingen en subsidies zullen verliezen.

Meer dan 80 procent van de Indiase landbouwers zijn kleine boeren met weinig land, weinig reserves en weinig opslagruimte. Zij zouden dus erg afhankelijk kunnen worden van de prijzen die grote voedingsbedrijven hen eventueel zouden willen opdringen. Bovendien zitten veel Indiase boeren diep in de schulden en ligt het aantal zelfmoorden onder hen erg hoog.

Archieffoto van een betoging op 12 januari 2021.
AFP or licensors

Sinds het begin van het boerenprotest is er al een tiental keer overleg geweest tussen de regering en de vakbonden, maar dat heeft voorlopig nog niets opgeleverd. Eerder deze week stelde de regering voor om de landbouwhervormingen anderhalf jaar uit te stellen.

Maar de vakbonden hebben dat voorstel verworpen. Zij willen dat de hervormingen definitief geschrapt worden. Ook in een comité met onafhankelijke leden waarin de grieven van de boeren zouden worden besproken, geloven ze niet. Ze betwisten de onafhankelijkheid van de leden, omdat ze zich allen in het openbaar al eens als voorstander van de nieuwe wetgeving uitten.

De bonden dreigen er nu mee om hun protest nog te intensifiëren. Volgende week dinsdag zijn ze van plan om massaal New Delhi binnen te rijden met hun tractoren.

Archieffoto van een betoging op 18 januari 2021.
AFP or licensors

Meest gelezen