AFP or licensors

Criminaliteit tijdens corona fors gedaald in regio Kortrijk

De politiezone VLAS noteerde vorig jaar 16 % minder misdrijven. Enkel cybercriminaliteit nam toe. En uiteraard ook de corona-inbreuken.

"Meer mensen bleven gewoon thuis en ook de nachtklok en het samenscholingsverbod maakten het lastiger voor criminelen" zegt korpschef Filip Devriendt. "Misdrijven zoals diefstal en inbraken zijn daardoor gevoelig gedaald. Die daling is gelinkt aan de coronamaatregelen. Dat zie je aan de cijfers vanaf de lockdown, of ook de avondklok."

Enkel het aantal gevallen van cybercriminaliteit is meer dan verdubbeld  van 160 gevallen naar 360. "We willen daarom zo veel mogelijk inzetten op preventie. Zo hebben we vrijwilligers die naar seniorenverenigingen gaan om hen te wijzen waar de grootste risico's zitten", zegt Devriendt. "Onze recherche tracht zo goed mogelijk sporen te verzamelen en cybercriminelen voor de rechtbank te brengen.

Politiewerk in coronatijden

Nieuw voor de politie waren de coronaregels en dito overtredingen. Alles samen zijn 2500 processen-verbaal opgesteld. "We trachten op een menselijke manier tussen te komen maar we kunnen er ook niet naast kijken natuurlijk", aldus de korpschef. "Maar eenvoudig is het niet. We komen met honderden mensen in direct contact en behalve dat risico op besmetting, is er ook voor onze mensen de thuissituatie. We hebben ook een privé-leven en daarop weegt corona net zo goed als voor iedereen."

Meest gelezen