AFP or licensors

Cultuursector: "Begrip dat we morgen nog niet aan de slag kunnen, maar we willen perspectief voor overmorgen"

De cultuursector had niet verwacht dat de regeringen met een concrete datum zouden komen waarop bioscopen of concertzalen weer open kunnen. Maar bij een volgend overlegcomité moet er wel perspectief zijn, vindt Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur. "Eind februari, begin maart willen we weer aan de slag om van het voorjaar iets fantastisch te maken." Intussen wordt er achter de schermen gepraat over hoe de cultuursector zal werken. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) richtte zich expliciet tot horeca, cultuur en evenementen in zijn persconferentie, allemaal sectoren die nagenoeg volledig stil liggen. "Als we vandaag ingrijpende maatregelen nemen, dan doen we dat om ervoor te zorgen dat de situatie verbetert en dan kunnen we ook aan horeca, cultuur en evenementen beter nieuws geven."

Geen datum dus, zelfs geen streefdatum zoals voor de kappers. Muzikant Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur, die kunstenaars, organisaties en instellingen vertegenwoordigt, klinkt toch niet al te ontgoocheld: "We hadden niet direct gehoopt op nu al een duidelijke datum, maar het is wel de bedoeling dat we die in de toekomst krijgen. We vatten dit op als een positief signaal: we staan weer op de agenda." 

We waren als eerste dicht, we hopen niet als laatste weer te openen. Eind februari, begin maart willen we toch weer aan het werk 

Frederik Sioen heeft begrip voor de strenge maatregelen als gevolg van de mutaties van het virus en het hoge aantal besmettingen. "We begrijpen dat we morgen niet aan de slag kunnen, maar we willen wel perspectief krijgen voor overmorgen. We willen van dit voorjaar nog iets fantastisch maken."

Begin deze week eiste de cultuursector nog een "krachtig signaal van de overheid". Dat perspectief zou er bij een volgend overlegcomité moeten komen, zegt Frederik Sioen. "De cultuursector had van bij het begin basisprotocollen  klaar en stond ook altijd in contact met experts. We waren als eerste gesloten; we hopen niet als laatste weer te openen. Eind februari, begin maart hopen we toch weer te werken." Voor voorstellingen en concerten is ook veel voorbereidingstijd nodig. Artistiek, om te repeteren bijvoorbeeld, en ook zakelijk. 

Intussen vindt er achter de schermen overleg plaats.  Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur: "We zijn op dit moment in dialoog met de minister om een exitplan te finaliseren."  En hij besluit: "De goesting is enorm. We missen onze voorstellingen en ons publiek; het publiek mist ons ook, horen we. De noodzaak is er ook, financieel en voor ons welzijn."

Meest gelezen