Eerherstel gedode Halse Heksen op de brandstapel op Grote Markt

Het stadsbestuur van Lier heeft deze week eerherstel gegeven aan drie heksen die zijn gefolterd en op de brandstapel gegooid. Dat gebeurde in de 16de eeuw. Maar ook op de Grote Markt van Halle zou ooit een heks zijn verbrand. Ook dat verdient eerherstel. Yves Demanet maakt er een punt van op de volgende gemeenteraad.  Hij deed zijn verhaal in de Middag bij Sonny Vanderheyden.

In de 17 en 16de eeuw zouden op de Grote Markt in Halle heksen zijn verbrand. Gemeenteraadslid Yves Demanet vindt dat die vrouwen eerherstel moeten krijgen, ook al is het lang geleden. "Het is een publiek geheim dat in 1610 Marie De Bast, een weduwe uit Essenbeek, verdacht werd van een pact met de duivel. Ze zou gevreeën hebben met de Duivel om een poeder te krijgen om paarden te vergiftigen. Ze hebben die vrouw gefolterd tot bekentenissen en daarna op de brandstapel gezet op de Grote Markt in Halle. Zij had ook deelgenomen aan een heksensabbat met andere vrouwen. Zij noemde na haar folteringen nog een naam Elisabeth Verman. Die stond ook klaar om verbrand te worden maar krijste haar onschuld zo hevig uit dat ze uiteindelijk ontsnapte aan de brandstapel."

Voor ziektes als cholera, de pest, mislukte oogsten, zochten overheid en kerk begin 17de eeuw naar zondebokken. Dat werden dan vaak alleenstaande vrouwen die afgelegen woonden en zich bezig hielden met kruiden en genezingen

Yves Demanet, gemeenteraadslid in Halle

Raadslid Demanet wil de zaak aankaarten op de gemeenteraad van februari in Halle. "Ik vind dat het een beslissing geweest van de stedelijke overheid is, dus de stad moet dat rechtzetten. We moeten als overheid onderstrepen dat we er enkel komen met verdraagzaamheid. Dat geldt voor nu, maar zeker ook toen. Daarom moeten we dat als symbool met een gedenksteen of zo in ere herstellen en zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren."

Meest gelezen