Videospeler inladen...

BEKIJK: De eerste beelden binnen in kunstencentrum Bozar na de brand, "Dit doet pijn aan mijn hart"

Vier dagen na de brand in de Bozar in Brussel wordt duidelijk hoe groot de schade is. Op het dak van het kunstencentrum brak maandagnamiddag brand uit. De brandweer verhinderde dat het vuur ook naar binnen drong. Maar de waterschade is groot.

Binnen hangt overal een doordringende brandgeur, maar de ergste schade is veroorzaakt door het bluswater. Vooral in de Henry Leboeufzaal, waar onder meer de Koningin Elisabethwedstrijd plaatsvindt, waar het orgel zwaar toegetakeld is. 

Een orgel is een onwaarschijnlijk precisiewerk, de minste speling is een ramp. Orgelbouwer Pieter Vanhaecke laat zien hoe diep het water is binnengedrongen in het instrument. "Voor leken lijkt het allemaal niet zo vreselijk. Maar hier zit een barst van 1,5 millimeter. Als je nagaat dat de intonatie van een orgelpijp op 1/50 van een millimeter gebeurt, kan je je voorstellen dat het, met 4.000 orgelpijpen, een heel werk zal zijn om ze opnieuw in harmonie te laten spreken."

Herbekijk hier de eerste beelden van het interieur van de zaal na de brand:

Videospeler inladen...

Meest gelezen