De koelwagen waarin destijds de lichamen van 39 Vietnamezen werden gevonden.
AFP or licensors

Tot 27 jaar cel voor dood van 39 Vietnamese migranten in koelwagen in Engeland

In het Verenigd Koninkrijk zijn 4 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13 tot 27 jaar voor de dood van 39 Vietnamese migranten. De migranten werden in oktober 2019 dood teruggevonden in een koelcontainer in het Britse graafschap Essex. De veroordeelden zijn de baas van een transportbedrijf, twee vrachtwagenchauffeurs en een mensensmokkelaar die het transport organiseerde.

De vier mannen werden een maand geleden al schuldig bevonden, twee van hen aan onvrijwillige doodslag en mensensmokkel. Vandaag kennen ze dus hun straf. Die varieert van 13 tot 27 jaar gevangenis.

De twee belangrijkste beklaagden, de 41-jarige Ierse bedrijfsleider Ronan Hughes en de 43-jarige Roemeense mensensmokkelaar Gheorghe Nica, kregen respectievelijk 20 en 27 jaar cel. Zij werden ervan beschuldigd de organisatoren van de hele smokkel te zijn geweest. Hughes stond in voor de vrachtwagens en chauffeurs waarmee de Vietnamezen naar Engeland gesmokkeld werden.

Twee vrachtwagenchauffeurs werden veroordeeld tot respectievelijk 18 jaar cel en 13 jaar en 4 maanden cel. De eerste bracht de container naar Zeebrugge (zie verder), de andere pikte hem op in het zuiden van Engeland en zou er mee naar Londen rijden.

Gestikt

Op 23 oktober 2019 werden in de Engelse plaats Grays, in het graafschap Essex, de lichamen van 39 Vietnamezen aangetroffen in een koelwagen: 31 mannen en 8 vrouwen. Onder hen waren ook 2 kinderen van 15 jaar. Allen kwamen ze om door een gebrek aan zuurstof in de container. De Vietnamezen hadden elk bijna 15.000 euro betaald aan mensensmokkelaars om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

De koelwagen was door een vrachtwagenchauffeur van het noorden van Frankrijk naar Zeebrugge gebracht en werd van daar verscheept naar het zuiden van Engeland. In Essex zou hij opnieuw opgehaald worden door een vrachtwagenchauffeur. Maar daar bleek dus dat de 39 inzittenden de tocht over het Kanaal niet overleefd hadden.

Ook in ons land en in Frankrijk loopt nog een onderzoek naar deze zaak. Daarbij zijn telkens 13 verdachten in verdenking gesteld. In september vorig jaar werden in Vietnam zelf al 7 mensen veroordeeld voor hun rol in de mensensmokkel. 4 Vietnamezen kregen toen celstraffen van 2,5 tot 7,5 jaar. Zij zijn schuldig bevonden aan de deelname in verschillende graden van "de organisatie van de smokkel van migranten". 3 anderen kregen celstraffen met uitstel.

Uit het archief het verslag van "Het Journaal" van 23 oktober 2019:

Videospeler inladen...

Meest gelezen