Europees president Charles Michel belt met Russische president Vladimir Poetin over opsluiting Aleksej Navalny

De voorzitter van de Europese Raad, onze landgenoot Charles Michel, heeft vanmorgen rechtstreeks gebeld met de Russische president Vladimir Poetin. Michel vraagt in naam van de Europese Unie om opposant Aleksej Navalny onmiddellijk vrij te laten. Die zit sinds vorig weekend weer in een Russische cel. Europa is ongerust. 

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad heeft persoonlijk gebeld met Vladimir Poetin. Hij liet weten dat Europa ongerust is over de situatie van Aleksej Navalny. Europa veroordeelt de opsluiting van de opposant, eist zijn onmiddellijke vrijlating en wil ook dat er snel een eerlijk onderzoek komt, naar de poging tot moord van augustus.  

Navalny werd tijdens een binnenlandse vlucht naar Moskou vergiftigd, hij ontsnapte aan de dood. Navalny ging herstellen in Berlijn maar koos er zelf voor om zondag terug te vliegen naar Moskou. Daar aangekomen werd hij meteen gearresteerd - officieel omdat hij de voorwaarden van een vorige veroordeling uit 2014 had geschonden. Navalny zit nu opgesloten in een zwaarbewaakte gevangenis in Moskou. Of het telefoontje van Charles Michel daar veel aan zal veranderen valt te bezien. 

Extra sancties tegen Rusland?

Charles Michel heeft dus de telefoon genomen, één dag na de Europese top van gisteren. Verschillende lidstaten en leden van het Europees parlement dringen aan op nieuwe sancties tegen Moskou. Nu maandag vergaderen de ministers van buitenlandse zaken van de Unie daarover, virtueel. Maar een beslissing valt nog niet te verwachten. Op de Europese top van maart wil de Unie een groot debat houden, over de strategische verhoudingen met Rusland. Ook dat heeft Charles Michel aan president Poetin laten weten. 

Elke poging tot protest zal meteen in de kiem worden gesmoord

Politie van Moskou
Alexeï Navalny

In Rusland willen aanhangers van Navalny zaterdag in het hele land betogen. Maar de autoriteiten hebben al verschillende medestanders van Navalny opgepakt, van Vladivostok tot in de Oeral. Bij hen ook de woordvoerster van Navalny, Kira Jarmysj. Zij liet al weten zaterdag niet te kunnen betogen, omdat ze veroordeeld is tot negen dagen opsluiting. 

De politie van Moskou waarschuwt dat de betogingen beschouwd worden als een aantasting van de openbare orde. Er zal meteen worden ingegrepen. Aleksej Navalny is uitgegroeid tot de belangrijkste criticus van het regime van president Poetin. Maar niet alleen hijzelf maar ook zijn belangrijkste aanhangers worden dus het zwijgen opgelegd. President Poetin heeft eerder al laten weten dat hij de zaak-Navalny beschouwt als een strikt binnenlandse aangelegenheid, en geen rekening houdt met druk van buitenaf. 

de beruchte gevangenis 'Matrozenstilte' in Moskou, waar Navalny opgesloten zit
AFP or licensors

Meest gelezen