Videospeler inladen...

Franse Senaat beslist: hanen mogen kraaien, ezels mogen balken en koeien mogen loeien

Opluchting op het Franse platteland: de Senaat heeft een wettekst goedgekeurd, die het "zintuiglijk patrimonium van het platteland" beschermt. Een gevolg van het gedoe over haan Maurice, die voor de rechter moest verschijnen wegens te luidruchtig gekraai. Klagen over luchtjes en geluiden wordt nu moeilijker, kikkers mogen voortaan kwaken en hanen mogen kraaien.

U herinnert zich de haan Maurice, van het eiland Oléron? De haan kraaide zo fors dat buren met een buitenhuisje naar de rechter stapten. Wat dan weer de aanleiding was voor heel landelijk Frankrijk, om op zijn achterste poten te gaan staan. Als die stedelingen naar het platteland kwamen, moesten ze maar leren leven met de geluiden en de geuren van het platteland. 

Maurice kreeg in 2019 gelijk van de rechter, al kon hij niet lang victorie kraaien, het beestje is intussen dood. Maar Maurice is maar het topje van de ijsberg. In totaal zouden er duizenden soortgelijke klachten voor overlast zijn ingediend. Dieptepunt waren de toeristen die in 2018 in een dorpje bij de Middellandse Zee vroegen aan de burgemeester om verdelgingsmiddelen in te zetten... tegen de al te vrolijke krekels. 

Dat zette parlementslid Pierre Morel-A-L'Huissier uit de Lozère aan het denken. De man komt niet toevallig uit dat zuidelijke departement, want het is het rurale departement bij uitstek, waar veel meer koeien, geiten en schapen leven dan mensen. 

Volgens het parlementslid was het probleem dat er nergens in de wet iets stond waaruit zou blijken dat sommige geluiden bij het platteland horen. Dat schapen nu eenmaal blaten en dierlijke uitwerpselen kunnen stinken. 

Hij wilde die geluiden en geurtjes in de wet, en slaagde erin zowat alle partijen achter zich te krijgen. De tekst is nu unaniem goedgekeurd in de Franse Senaat. Eerder al had hij ook de kamer (Assemblée) achter zich gekregen. Daardoor wordt straks le patrimoine sensoriel beschermd. Varkens mogen stinken en ook knorren, kerkklokken mogen luiden enzovoorts. 

Bekijk de beelden van Maurice de haan en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Wie op het platteland wil leven moet er de last bijnemen

Staatssecretaris Giraud

Nu Macron nog

Staatssecretaris voor het platteland - dat bestaat dus - Joël Giraud zegt wat iedereen denkt: als je naar het platteland wil komen moet je de dingen van het platteland erbij nemen. De tekst zal nu over een week worden goedgekeurd door president Emmanuel Macron. Dan is het aan de departementen om er een concrete invulling aan te geven. De initiatiefnemers verwachten in elk geval een "ontradend effect". 

Mensen zullen twee keer nadenken, voor ze naar de rechter stappen met een onbeduidende klacht, denkt senator Pierre-Antoine Levi. Zal een eventueel getergde burger dan totaal machteloos staan? Neen, de Fransen zullen ook straks nog naar de rechter kunnen stappen voor overlast. Bijvoorbeeld wanneer er kwaadwilligheid in het spel is.  

Een nieuwe kikkerpoel aanleggen waar hij niet thuishoort, het kippenhok onder het venster van je buurman plaatsen om hem te pesten, dat zal je ook in de toekomst kunnen aanvechten. Maar toch, La France Profonde heeft gescoord. Een overwinning van het platteland op 'de arrogante stedelingen'.  

Meest gelezen