Bellewaerde

Girafje geboren in Bellewaerde: "Haar naam is Kamala, vernoemd naar de vicepresident van de VS "

In Bellewaerde is woensdagavond een giraf geboren. Het beestje was bij geboorte 1 meter 83 centimer groot en woog 58 kilogram. De verzorgers noemden haar Kamala, omdat Kamala Harris net voordien de eed als vicepresident van de Verenigde Staten had afgelegd. 

Kamala is de tweede dochter van de rothschildgiraffen Simone en Kito. Omstreeks 18 uur woensdagavond had de nachtwaker gezien dat Simone zeer onrustig rondliep in haar stal. Hij heeft meteen de verzorgers opgetrommeld. 20 minuten later waren de pootjes al te zien en om 19.29 uur precies kwam Kamala helemaal ter aarde.  De geboorte verliep vlot.

"Een zeer bijzonder moment om als team mee te maken," zegt Pieter Vercruysse, de hoofddierenverzorger die tijdens de geboorte aanwezig was. Na amper vijf minuten probeerde het kalf al op te staan, om te drinken bij de moeder. Maar moeder Simone reageerde vijandig tegen haar jong. Daarom moesten de dierenverzorgers het girafje afzonderen en eigenhandig de eerste melk geven.

(Lees voort onder de foto)

Bellewaerde

"We merken dat het girafje zeer alert en nieuwsgierig is. Ze heeft duidelijk een vechtlust en is een sterke dame! Hierdoor vonden we het meer dan logisch om het girafje de naam Kamala te geven. Ze werd geboren op dezelfde dag waarop de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten de eed heeft afgelegd. Twee belangrijke gebeurtenissen op één dag", zegt dierenarts Melissa Nollet.

Nog even op stal

De komst van de babygiraf is belangrijk voor het Europese kweekprogramma waar Bellewaerde actief aan deelneemt. Wereldwijd leven er nog ongeveer 1.700 rothschildgiraffen in het wild en 590 in dierentuinen. Dit maakt dat de rothschildgiraf een sterk bedreigde diersoort is.

De babygiraf zal de eerste maand in haar binnenstal blijven. Zodra het weer het toelaat, minimum 15 °C, kan het jong naar buiten. Naast het pasgeboren kalfje verblijven er nog drie rothschildgiraffen in Bellewaerde, namelijk de ouders Kito en Simone en hun jong Safiya (geboren in 2019).

Bellewaerde

Meest gelezen