Radio 2

Kleuterscholen in Sint-Andries, Nieuwenhove en Vladslo dicht na coronabesmettingen: "Alle kleuters in quarantaine"

Meerdere West-Vlaamse kleuterafdelingen zijn tijdelijk gesloten door coronabesmettingen. Dat is het geval in De Triangel in Sint-Andries bij Brugge, de vrije basisschool in Nieuwenhove bij Waregem en de vrije basisschool in Vladslo bij Diksmuide.

De volledige kleuterafdeling van De Triangel in Brugge is gesloten na een vermoedelijke corona-uitbraak. In totaal moeten meer dan 100 kleuters thuisblijven en dat tot minstens 1 februari. 3 van de 7 leerkrachten zitten in quarantaine, 1 van hen testte al positief op het coronavirus. Ook enkele kleuters voelen zich ziek.

Er zitten ook 80 leerlingen van de lagere school in quarantaine na een positieve test van een leerkracht. "Zij werden allemaal getest en het is nu wachten op de resultaten", zegt de burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V). “We volgen de situatie de komende dagen zeer nauw op. In de lagere school zitten ongeveer 200 leerlingen, van wie er nu dus 80 in quarantaine zitten. Indien nodig, zullen we ook de andere leerlingen testen en in quarantaine plaatsen."

Vrije basisschool Nieuwenhove

In Nieuwenhove bij Waregem zitten alle kleuters in quarantaine. Het gaat om bijna 100 kinderen. Ze hadden gemerkt dat er regelmatig kinderen waren met symptomen. 2 juffen hebben zich dan laten testen en blijken nu besmet. Zij kwamen in 3 van de 4 kleuterklassen in Nieuwenhove. 

"Alle kleuters uit die klassen moeten nu sowieso tot eind deze maand in quarantaine", zegt directeur Jo Bultheel. "In een kleuterklas wordt elk contact met een kleuter als een nauw contact beschouwd. Dat komt omdat kleuterjuffen vaak een omgevallen kind moeten helpen rechtstaan of traantjes moeten drogen. In het lager onderwijs is dat niet zo. Vandaar dat we beslist hebben om enkel de kleuters in quarantaine te plaatsen." 

De kinderen uit de andere kleuterklas moeten voorlopig ook thuisblijven, tot de testresultaten van de andere kleuterjuffen binnen zijn.

Situatie in Vladslo

Ook de vrije basisschool in Vladslo bij Diksmuide gaat een week op slot. Daar testte een kleuterleidster positief. De kleuters moeten nu allemaal thuisblijven. Ze worden niet getest.

Omdat er ook een hoogrisicocontact was met andere leerkrachten is beslist om de hele school in Vladslo te sluiten tot en met volgende week vrijdag. De basisschool in Esen bij Diksmuide is vandaag één dag preventief gesloten, nadat ook daar een leerkracht positief getest heeft. 

Meest gelezen