Luikse gerecht woelt voort in Nethys-schandaal: ex-topman en oud-PS'er Stéphane Moreau opgepakt

Sinds vanmorgen ondervraagt het Luikse gerecht drie voormalige toplui van Nethys, de operationele arm van de intercommunale Enodia, het voormalige Publifin. Het gaat om Stéphane Moreau, voormalig afgevaardigd bestuurder, Pol Heyse, voormalig financieel directeur, en Bénédicte Bayer, ex-manager. De vele corruptieschandalen rond Publifin hebben al veel politieke koppen doen rollen in Wallonië. Gisteravond is de Luikse zakenman François Fornieri al aangehouden voor zijn rol in de Nethys-affaire.

Deze keer zoomt het Luikse gerecht in op een fraudezaak bij Nethys.  Voor ze in 2019 bij Nethys aan de deur werden gezet, hadden verschillende topmanagers, onder wie Stéphane Moreau, zich royale vergoedingen laten uitkeren, samen goed voor zo'n 15 miljoen euro. Dat gebeurde met de goedkeuring van topzakenman François Fornieri, die zowat als de Waalse versie van Marc Coucke wordt beschouwd. Fornieri is gisteravond trouwens aangehouden. 

De bal ging aan het rollen nadat in 2019 aan het licht was gekomen dat Nethys drie dochterbedrijven - teledistributiemaatschappij Voo, groenestroomproducent Elicio en de IT-groep Win - voor een zacht prijsje had proberen te verkopen aan ondernemingen van François Fornieri

De toenmalige Waalse Gewestregering onder leiding van Elio Di Rupo (PS) heeft die verkoop trouwens vernietigd.

Zelfverrijking met gemeenschapsgeld

De vele corruptie- en fraudeschandalen rond Nethys en de intercommunale Enodia/Publifin beroert de Waalse politiek nu al jaren en draait vooral rond managers/politici die zichzelf hebben verrijkt met geld van de overheid, vaak met medeweten van politici of toch minstens onder toezicht van politici die welwillend een oogje toeknepen.

De beerput ging open eind 2016. Een twintigtal lokale Waalse mandatarissen van PS, MR en CDH hadden duizenden euro’s opgestreken in adviesraden waar ze soms helemaal niet aanwezig waren. In 2017 kwam er een onderzoekscommissie in het Waals Parlement. Vooral de PS liep grote politieke averij op, met ontslagen van een minister (Paul Furlan) en verschillende minder bekende politici (Luikse gedeputeerde André Gilles, burgemeester Stéphane Moreau van Ans, burgemeester Claude Parmentier van Wanze).

Moreau is inmiddels uit de PS gezet.

Nieuwe naam, oude gewoontes

Publifin werd in 2018 omgedoopt tot Enodia, maar onder die nieuwe vlag bleven de onfrisse praktijken voortwoekeren. In 2019 zag Muriel Targnion zich genoodzaakt op te stappen als voorzitter van de raad van bestuur van de intercommunale. 

Zij had als voorzitter van die raad van bestuur de beslissing van Nethys verdedigd om Voo, Elicio en Win aan de bedrijven van François Fornieri te verkopen.

Vorig jaar zette de PS Targnion uit de partij na een felle interne ruzie in de partijafdeling van Verviers, waar Targnion burgemeester is.

Meest gelezen