BELGA/BOGAERTS

Meer klachten over geluidsoverlast sinds we meer thuis zijn door de pandemie

De diensten burenbemiddeling van Gent en Sint-Niklaas krijgen sinds de coronapandemie veel meer klachten over geluidsoverlast. Dat komt omdat we door de coronapandemie meer thuis zijn, dichter op elkaar leven en ons meer storen aan onze buren. In Gent kreeg de dienst burenbemiddeling vorig jaar zo’n 130 klachten meer dan in 2019. In Sint-Niklaas verdubbelden de klachten over geluidsoverlast. De stad Aalst zag geen verschil, maar daar is geen dienst burenbemiddeling.

Sint-Niklaas kreeg tijdens de pandemie dubbel zoveel klachten over geluidsoverlast van de buren dan anders. In Gent kreeg de dienst burenbemiddeling vorig jaar 450 meldingen, terwijl dat er in 2019 315 waren.

Mensen zijn door de pandemie meer thuis, werken meer van thuis uit, zijn minder weg tijdens de weekends en leven dichter bij elkaar. Dat zijn volgens Evi Van Hoey van de dienst burenbemiddeling van Sint-Niklaas allemaal oorzaken van de stijgende klachten over de buren. 

Oplossing?

Wat kan je eraan doen als de buren op de zenuwen werken? “Je kan gewoon eens praten,” zegt Evi, “geef aan wat het probleem is”.  Vaak hebben de buren er geen idee van dat ze iets storends doen”. In Sint-Niklaas kan je daarvoor ook een beroep doen op de burenbemiddelingsdienst. “Dat is laagdrempelig, we werken met vrijwilligers”.

Sinds corona is de burenbemiddelingsdienst in Sint-Niklaas anders beginnen te werken. “We komen niet meer bij de mensen thuis, maar je kan een online gesprek hebben, een wandelgesprek of een gesprek in het welzijnshuis.”

In Aalst merken ze geen verschil in het aantal meldingen van geluidsoverlast. Maar Aalst heeft geen aparte dienst  burenbemiddeling die dat meet. Klachten komen daar algemeen bij de stad terecht. 

kasto80

Meest gelezen