Getty Images

Minder inbraken in Gent sinds coronapandemie: "Wel meer oplichting via sociale media"

In 2020 waren er een derde minder woninginbraken in Gent in vergelijking met een jaar eerder. De inbraakcijfers zijn met voorsprong de laagste van de voorbije 4 jaar. “Er zijn nu wel meer oplichters actief op sociale media”, duidt en waarschuwt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Het afgelopen jaar stelden de Gentse Flikken 853 woninginbraken vast. Dat zijn er 390 minder dan in 2019. Het is duidelijk dat er een verband is tussen de strenge coronamaatregelen en de daling, want in januari en februari 2020 werden er zo'n 80 inbraken geregistreerd, terwijl dat er in maart en april - tijdens de eerste lockdown - "slechts" 50 waren. 

"De daling heeft duidelijk te maken met de coronapandemie en de verscherpte maatregelen", zegt burgemeester De Clercq. "Door de avondklok en het vele telewerken, zijn mensen vaker thuis. Dat maakt het voor criminelen veel moeilijker om in te breken. Daarnaast is de politie ook heel aanwezig op het terrein en dat schrikt af."

Meer inbraken tijdens zomermaanden

Wanneer de coronamaatregelen versoepelden en we meer vrijheid kregen, waren de inbrekers ook een pak actiever. Tijdens de grote vakantie steeg het aantal woninginbraken fors. Er waren toen 79 inbraken in juli en maar liefst 155 feiten in augustus. Dat laatste cijfer is erg opvallend, want de laatste 4 jaar sloegen inbrekers slechts in één maand meer toe dan in augustus 2020. Dat was in november 2018, toen registreerde de politie 171 feiten.

Oplichting via internet

Nu mensen meer thuis zijn, lijkt het wel of inbrekers hun werkterrein verleggen. Er worden namelijk heel wat meer feiten van cybercriminateit vastgesteld. De politie stelde van januari tot en met november 970 pv's op, tegenover 625 pv's voor heel het jaar 2019. "Cybercriminaliteit is fraude via internet en WhatsApp", legt burgemeester De Clercq uit. "We roepen iedereen op om hiervan onmiddellijk melding te doen bij de politie. Wees waakzaam", klinkt het.

kasto80

Meest gelezen