Copyright © 2020, fabio camandona, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Onderzoek UHasselt naar impact van corona op ons gedrag: "Eenzamer en bezorgd om onze gezondheid"

De Universiteit Hasselt heeft een groot onderzoek gedaan naar het effect dat deze coronacrisis heeft op de Vlamingen. Er werden ook 4.000 Limburgers bevraagd en daaruit blijkt onder meer dat mensen zich zorgen maken over hun gezondheid en dat vooral jongeren zich eenzaam voelen.

In het algemeen gaat het goed met de Limburgers. Dat zegt professor Wim Marneffe van de UHasselt. Maar er is ook bezorgdheid over onze gezondheid en eenzaamheid, vooral bij jongeren. "Studenten klagen over eenzaamheid. Je zou verwachten dat ook de 65-plussers eenzaam zouden zijn, maar die kunnen dat beter kaderen. Daarbij is maar 18 procent die zegt dat ze eenzaam zijn. Terwijl bij de studenten de overgrote meerderheid aangeeft dat dit een probleem is."

Limburgers kopen meer lokaal

Wim Marneffe, professor UHasselt

Daarnaast zijn Limburgers ook meer lokaal gaan kopen. "Een derde van de Limburgers koopt nu lokaal, zeker voor voeding", zegt professor Wim Marneffe. "En dat is een opvallende stijging. Veel mensen geven ook aan dat ze dat in de toekomst blijvend gaan doen. Hoe ouder de Limburger, hoe groter de interesse voor lokale handelaars."

Copyright © 2020, fabio camandona, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Vakantie in Limburg

Meer mensen kiezen nu voor een vakantie in eigen land, en Limburg scoort dan opvallend goed als vakantiebestemming, zegt gedeputeerde Igor Philtjens (Open VLD): "De helft van de bevraagden geeft aan dat ze in de toekomst in eigen land een verblijf zullen boeken. En ook daar staat Limburg op de derde plaats. Als activiteit gaat de voorkeur uit naar wandelen, maar daarnaast ook naar fietsen. En daar neemt Limburg natuurlijk een voortrekkersrol in."

Meest gelezen