"Dammen opbouwen om onze gunstige situatie te vrijwaren": dit heeft het Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité heeft vanmiddag samengezeten om te bekijken welke nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) is het nodig om enkele dammen op te bouwen tegen het coronavirus en om nieuwe varianten zo veel mogelijk buiten ons te houden. Daarom komt er een tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kondigt aan dat wie ziektesymptomen vertoont voortaan 10 dagen in isolering moet in plaats van 7.

"Het is de verdienste van ons allemaal dat we vandaag in een situatie zitten die beter is dan in andere landen in Europa", aldus premier De Croo. Maar het coronagevaar is nog niet geweken, want er circuleren nieuwe varianten die besmettelijker en dus gevaarlijker zijn. "Onze gunstige situatie kunnen we snel verliezen", aldus De Croo. Daarom moeten er volgens hem enkele dammen worden opgebouwd.

De eerste dam, dat zijn de bestaande maatregelen die we volgens de premier rigoureus moeten toepassen. Hij legt daarbij een klemtoon op telewerken: "Dat is belangrijker dan ooit om te blijven doen."

Een tweede dam moet de import van het virus zo veel mogelijk tegengaan:

 • vanaf 27 januari tot 1 maart komt er een tijdelijk verbod op "reizen met een recreatief en toeristisch karakter",
 • het reisverbod geldt zowel voor reizen vanuit België als reizen naar België,
 • reizen met een dwingende reden kunnen wel nog (vb. zakenreizen, in geval van co-ouderschap, voor grensarbeid, reizen om medische redenen)
 • vanaf 25 januari moeten reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika 10 dagen  in quarantaine, met een test op dag 1 en 7 (wie niet in België woont moet een negatieve PCR test van voor het vertrek en een negatieve PCR bij aankomst kunnen overleggen),
 • wie naar het buitenland reist, moet een gedownloade en ondertekende verklaring op eer op zak hebben die bevestigt dat zijn/haar reis niet toeristisch is,
 • aan de grenzen komen er controles (steekproeven), ook voor wie België verlaat. 

Ten vroegste op 13 februari is een opening mogelijk

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

De niet-medische contactberoepen (o.m. de kappers, red.) krijgen wat perspectief, maar onder voorwaarden. "Ten vroegste op 13 februari is een opening mogelijk", zegt De Croo. Maar er komt eerst wel een evaluatie op een Overlegcomité op 5 februari.

"Als er een heropening is, is het duidelijk dat er regels zullen gelden die gebaseerd zijn op de voorgaande regels", zegt De Croo. Maar die regels worden wat aangescherpt, net om zowel personeel en klanten te beschermen.

Voor de horeca, de cultuursector en de evenementensector kon de premier vandaag nog geen perspectief geven. Maar de ingrijpende maatregelen van vandaag zijn eigenlijk ook voor hen bedoeld, aldus De Croo: "Als de toestand verbetert, kunnen we ook hen beter nieuws brengen." 

Voor de rest worden de bestaande steunpakketten verlengd. Voor de reissector kondigt de premier bijkomende steunmaatregelen aan.

Hoewel dat niet expliciet is vermeld tijdens de persconferentie zijn de maatregelen voor het Onderwijs in Vlaanderen goedgekeurd door het Overlegcomité.

We moeten doorzetten omdat het einde in zicht is

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Alexander De Croo richt zich ook tot de jongeren. "Dit is een bijzonder moeilijke periode geweest, een periode waarin we het beu zijn, waarin we er allemaal genoeg van hebben. Dat is perfect normaal." Volgens de premier is iedereen corona-moe. Hij geeft de jongeren de raad erover te praten of te chatten, of om buiten samen te komen. "We hebben jullie nodig. Jullie zijn onze grootste kracht om uiteindelijk dit virus te verslaan en het leven opnieuw op te bouwen."

"We moeten doorzetten omdat het einde in zicht is", houdt de premier de jongeren voor. Dat einde is een nieuw begin, van de mooiste periode die we in ons leven, zullen hebben, een periode waarin we opnieuw kunnen leven zonder erbij na te denken." 

Bekijk hieronder de persconferentie van premier Alexander De Croo (Open VLD):

Videospeler inladen...

Testen, isoleren, vaccineren

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

"We zullen de vrijheid waar we naar verlangen terugwinnen met een strategie bestaande uit drie slagen: testen, isoleren, vaccineren", vult minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan. Hij geeft wat meer uitleg:

 • er zal breder worden getest, bijvoorbeeld bij lokale uitbraken in scholen of stadswijken,
 • gevaarlijke varianten opsporen zal kunnen in meer laboratoria,
 • wie symptomen vertoont, zal zich 10 in plaats van 7 dagen  moeten isoleren,
 • vaccinatie zal volgens Vandenbroucke een hobbelig parcours blijven omdat we afhangen van de producenten,
 • vandaag zullen er 183.000 landgenoten hun eerste vaccin hebben gekregen.
Videospeler inladen...

Meest gelezen