Nederlandse Awater-poëzieprijs gaat voor het eerst naar Vlaamse dichter: Peter Verhelst wint met bundel "Zon"

De Awater-poëzieprijs gaat voor het eerst naar een Vlaamse dichter: Peter Verhelst en zijn bundel "Zon" uit 2019.

De Awater-poëzieprijs, genoemd naar een Nederlands tijdschrift, is voor de dertiende keer uitgereikt; de eer viel voor het eerst een dichter uit Vlaanderen te beurt: Peter Verhelst met zijn bundel "Zon". 

Bekijk hier de overhandiging van de prijs door dichter Andy Fierens:

De Awaterprijs wordt elk jaar uitgereikt door professionals, "beroepslezers" in de media of de universiteiten.   De prijs is vooral symbolisch: ze weerspiegelt de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek. In de beoordelingen van "Zon" is onder meer sprake van "zinderende regels vol melancholie en hoop" en van een "een complete bundel, meeslepend en overtuigend."

"Ik hou van de zon maar ze zal ook het einde van onze beschaving bespoedigen," zegt Peter Verhelst zelf. De zon is ook een symbool voor fascisme, vindt hij, en dat blijkt ook uit de opbouw van de bundel. "Het gaat van lieflijk naar donkerbruin". 

Peter Verhelst is al vaker bekroond voor zijn gedichten, onder meer met de Herman de Coninck-, de Jan Campert- en de Ida Gerhardtprijs. Ook zijn romans vielen in de smaak van de literaire jury's; zo kreeg "Tongkat" de Gouden Uil en "Voor het vergeten" de Ultima, de prijs voor letteren van de Vlaamse Gemeenschap.

Meest gelezen