Reisagent uit Nieuwerkerken wil perspectief en respect: "Wij worden verketterd"

Manuela Libens, uitbater van touroperator en reisbureau Gallia in Nieuwerkerken, hoopt dat de reissector snel perspectief krijgt. Daarnaast vraagt ze om meer respect voor de sector. Volgens Libens kijken heel wat Vlamingen onterecht afkeurend naar de reissector. 

Reisbureau Gallia is gespecialiseerd in reizen naar Engeland, Ierland en Scandinavië. Groene en winterse bestemmingen dus. "De krokusvakantie is voor ons dus het moment voor winterbestemmingen in Fins Lapland", vertelt uitbaatser Manuela Libens. "Begin november hebben we al besloten om die niet te laten doorgaan. De Finse regering heeft zelf ook beslist om geen Belgen toe te laten, dus onze winter is er aan."

Dat het Overlegcomité straks wellicht niet-essentiële reizen tijdens de krokusvakantie verbiedt, komt voor Libens niet als een verrassing. "De hele sector zag het wel aankomen volgens mij, en iedereen heeft ook wel zoiets van: "We zullen het dan maar doen." Wat we wel willen, is duidelijkheid voor de toekomst", benadrukt ze. "Geef ons een concrete datum waarop versoepelingen mogelijk zijn. We zitten vast in dat "stop and go"-scenario, wat ons heel veel werk bezorgt: boeken, annuleren, omboeken, weer annuleren en weer verplaatsen. Zo blijven we bezig, terwijl we daar niets aan verdienen. Er komt bij ons sinds maart niets binnen, maar we hebben wel heel veel werk. Dit is voor heel veel reisbureaus een onhoudbare situatie."

Mensen met een passie voor hun job, verzwijgen dat ze die job doen

Vooral de psychologische impact die de huidige situatie met zich meebrengt, weegt zwaar op Libens en haar collega's. Volgens hen is het respect voor de sector ver zoek. "Wij worden gewoonweg verketterd, en dat is niet correct", zucht ze. "De georganiseerde reissector neemt op alle vlakken haar verantwoordelijkheid. Aan de andere kant zijn er mensen die op eigen inititatief met de wagen naar een rode zone trekken en zich daar niet aan de maatregelen houden. Wij doen er alles aan om de maatregelen na te leven, maar we worden  over dezelfde kam geschoren."

Volgens Libens is de psychologische impact daarvan op haar medewerkers groot.  "Ik hoor er een aantal zeggen dat ze zelfs niet meer durven toegeven dat ze bij een reisbureau werken. Dat gaat om mensen met een passie voor hun job, die verzwijgen dat ze die job doen. Dat kan niet. Heel wat mensen die in de sector werken zijn hun fierheid kwijt, en zoeken zelfs een andere job."

Meest gelezen