Blik op het stille, donkere Gent: sfeervolle muziekvideo vraagt aandacht voor werkloze cultuursector

Een door heel de wereld reizend muziekstuk is nu ook in Gent uitgevoerd. De beelden met het duo ART'uur vanop de Volkssterrenwacht Armand Pien zijn indrukwekkend. Een initiatief van "Festivals for compassion", waar Gent Festival van Vlaanderen deel van uitmaakt.

Muziekfestivals liggen al bijna een jaar stil wegens corona. Om de internationale solidariteit aan te wakkeren is in juni "Festivals for compassion" opgericht. Daarvoor schreef de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki het stuk "Thin air". 

Dat stuk gaat intussen als een estafette rond in Europa en de rest van de wereld; het is intussen al door 57 verschillende muzikanten gespeeld. In Gent was dat het duo ART’uur met Koen Plaetinck op vibrafoon en Wim Van Hasselt op bugel. 

Ze musiceren in de duisternis in openlucht, op de sterrenwacht Armand Pien, vlak naast de Boekentoren van de UGent en met de vele lichtjes van Gent in de achtergrond.

Bekijk de video hier:

Componiste Calliope Tsoupaki zegt over "Thin air": "We mógen met z’n allen verdrietig zijn. We mogen erkennen dat deze periode traumatische ervaringen heeft teweeggebracht, ook al lopen we daar nu misschien liever van weg. Ons hele leven, of wat we dachten dat het leven was, is plots verdwenen, into thin air – zoals ze in het Engels zeggen." 

Sinds afgelopen zomer werd het stuk op allerlei instrumenten en ook door zangers gebracht, van Canada tot Istanbul, Kosovo of Sarajevo. Hier kunt u alle versies bekijken en beluisteren. Voor Lunalia, Festival van Vlaanderen Mechelen, speelde Thomas Moore afgelopen zomer "Thin air" op euphonium in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk:  

En op het Klara Festival in Brussel zong Aphrodite Patoulidou:

Meest gelezen