Sint-Niklaas start met eigen stadsmunt: “We willen lokaal kopen stimuleren en inwoners belonen"

Sint-Niklaas wil een stadsmunt uitgeven die de spaarkaart vervangt waar inwoners nu punten mee kunnen sparen als ze iets goeds doen op maatschappelijk of ecologisch vlak. Die punten krijgen ze van de stad en kunnen ze inruilen voor bijvoorbeeld museumtickets of cadeaubonnen. Dat systeem wordt uitgebreid en vervangen door wat de stad nu ‘stadsmunten’ noemt. Of het beloningssysteem echt met muntstukken zal werken is nog niet duidelijk.

Nu kunnen inwoners van Sint-Niklaas stadspunten sparen op een kaart die ze kunnen inruilen voor cadeaubonnen bij de lokale handelaars, of voor parkeertickets, museum- en zwemtickets... Momenteel hebben 35.000 mensen zo’n kaart en werken er 100 handelaars aan mee. Op die manier beloont de stad inwoners die ‘gewenst gedrag’ tonen. Dat systeem verdwijnt en wordt in 2022 vervangen door een nieuw project met ‘stadsmunten’.

Echte munten?

Een echt wettelijk betaalmiddel dat iedereen kan gebruiken in de winkels, zullen de stadsmunten niet zijn. Het blijft een soort van beloningssysteem voor inwoners die ‘wenselijk gedrag’ tonen, legt schepen Ine Somers (Open VLD) uit. “Als je bijvoorbeeld alles per fiets doet, of je bent mantelzorger, of je doet vrijwilligerswerk voor de stad, dan zal je stadmunten kunnen verdienen.” Het is de bedoeling dat het aanbod aan voordelen groter wordt in het nieuwe systeem. Of de stadsmunt er zal uitzien als een echte munt is ook nog niet duidelijk, het project wordt nog uitgewerkt. Het kost een kleine 300.000 euro, maar Sint-Niklaas zal er subsidie voor krijgen van de Vlaamse overheid.

kasto80

Meest gelezen