Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran.

Twitter verwijdert profiel Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei na doodsbedreiging aan adres van Donald Trump

Twitter heeft een van de profielen van ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, verwijderd. Khamenei plaatste een tweet online die opgeroepen zou hebben tot een aanslag op de gewezen Amerikaanse president Donald Trump. Het account is niet het enige Twitterprofiel van de Iraanse leider: hij beschikt ook nog over verschillende andere accounts in meerdere talen.

Het Twitterprofiel @khamenei_site van de Iraanse ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, is door Twitter verwijderd. De aanleiding was een tweet waarin Khamenei zou opgeroepen hebben tot de moord op de gewezen Amerikaanse president Donald Trump.

"Wraak is onvermijdelijk"

De bewuste tweet toonde een digitale afbeelding van een man op een golfterrein, die zeer sterke gelijkenissen met Trump vertoonde, terwijl een schaduw van een oorlogsvliegtuig of een grote drone boven hem vloog. "Wraak is onvermijdelijk", zo las het bovenschrift. 

Verschillende twitteraars namen aanstoot aan de tweet en zouden de CEO van Twitter Jack Dorsey persoonlijk getagd hebben in het bericht, zo meldt de Britse omroep BBC. "Hoe kan het dat deze afschuwelijke psychopaat openlijk kan oproepen tot de moord op een voormalige president van de VS, en niet van Twitter wordt getrapt?", zo klonk volgens BBC een van de verontwaardigde reacties. Het account van de voormalige president Donald Trump werd door Twitter verwijderd in de nasleep van de bestorming van het Capitool.

De tweet en het volledige account van Khamenei zijn intussen verwijderd, maar op Twitter circuleren nog wel schermafbeeldingen van het bericht. 

Lees verder onder de tweet.

Tijdelijk of permanent?

De "wraak" waar Khamenei het over heeft, verwijst vermoedelijk naar vergelding voor de dodelijke, Amerikaanse raketaanval op een van de belangrijkste, Iraanse generaals Qassem Soleimani in Baghdad. Trump gaf begin vorig jaar het bevel om die aanval uit te voeren. De dood van Soleimani leidde tot toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

@khamenei_site is geen geverifieerd Twitteraccount, maar zou toch een van de officiële communicatiekanalen van de Iraanse leider zijn. Khamenei heeft verschillende Twitteraccounts, allemaal ongeverifieerd en in verschillende talen, waaronder zijn Engelstalig account @khamenei_ir. In de biografie van dat Engelstalig profiel verwijst Khamenei zelf naar vier andere accounts, in het Spaans, Russisch, Farsi en Arabisch. 

Het is nog onduidelijk of het account van Khamenei tijdelijk of permanent verwijderd is. Op de officiële website van Khamenei is de bedreiging aan het adres van Trump nog steeds zichtbaar.

Meest gelezen