Wereldrecord 100 km op de loopband: Belgisch kampioene ultralopen doet morgen een poging, "zonder plaspauze"

Lerares Adinda Vetsuypens uit Ouwegem, bij Kruisem, doet morgen een wereldrecordpoging: ze zal 100 kilometer lopen op een loopband, voor het goede doel. Vetsuypens werd vorig jaar Belgisch kampioen ultralopen en is het dus gewend om hele lange afstanden af te leggen. "Maar de tijdsdruk wordt spannend. Ik ga in ieder geval geen pauze nemen, zelfs geen plaspauze", vertelt ze op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Adinda Vetsuypens uit Ouwegem is lerares Nederlands en godsdient, maar spendeert elk vrij moment aan lopen. "Als ik een vrij momentje heb, doe ik mijn schoenen aan en ben ik weg. Dat weten mijn collega's ook al ondertussen", lacht Vetsuypens. De voorbije maanden heeft de ultraloopster haar trainingen naar een hoger niveau getild, want morgen om 10 uur doet ze in Sint-Martens-Latem een wereldrecordpoging voor 100 kilometer op de loopband. 

Ik liep ooit al eens 24 uur aan een stuk. Toen heb ik 208 kilometer afgelegd

Adinda Vetsuypens, ultraloopster

Hardlopen over een afstand die langer is dan een marathon, is een extreme sport, maar Vetsuypens is het al gewend. Zo werd ze 2 jaar geleden nog Belgisch kampioen in de 100 kilometer. "Ik heb ook al eens 24 uur aan een stuk gelopen. 208 kilometer heb ik toen afgelegd, dat was wel zot",  vertelt ze. "Maar morgen wordt ook heel zot, want dan zit ik natuurlijk met de tijdsdruk. Toen op het Belgisch kampioenschap, heb ik 100 kilometer gelopen in een tijd van 9 uur en 2 minuten. Nu moet ik het doen op minder dan 8 uur en 30 minuten."

Geen tijd voor pauze

"Het is de bedoeling aan een stuk door te lopen",  gaat ze verder. "Rustmomenten zijn er dus niet. Een toiletbezoek mag in principe wel, maar ik ben het niet van plan, want daarmee verlies ik te veel tijd. Maar ik denk niet dat dat een probleem zal zijn. Tijdens ultralopen ben ik nog nooit naar het toilet moeten gaan, dus hopelijk is dat morgen net zo."

Vetsuypens doet de wereldrecordpoging ten voordele van Keulen-Zingem, een groep die zich inzet in de strijd tegen mucovisidose.  "De integrale opbrengst gaat naar hen."

Meest gelezen