Vaccinatiecentrum in Nekkerhal in Mechelen voor het eerst gebruikt: niet voor vaccinaties, wel voor tests

Het vaccinatiecentrum in de Nekkerhal in Mechelen is deze voormiddag voor het eerst in gebruik genomen. Weliswaar niet om mensen te vaccineren, wel om kinderen van de naburige basisschool Sint-Pieters te testen op corona. Er zijn enkele besmettingen in de school vastgesteld. Het massale testen van de kinderen en leerkrachten was voor het stadsbestuur meteen een eerste kleine test voor het vaccinatiecentrum. 

"Omdat er verschillende besmettingen waren in de Sint-Pietersschool, is beslist om alle leerlingen en personeel te testen", zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). "Wij hebben dan besloten om de infrastructuur die er al is, hier in de Nekkerhal, ter beschikking te stellen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. De school ligt vlakbij en het vaccinatiecentrum kan zo meteen getest worden, dus dat is een win-winsituatie." Zo wordt er onder andere nagegaan of alle signalisatie duidelijk is en of de doorstroming goed verloopt.

"Luxe"

"We gaan vandaag 250 kinderen in 2,5 uur testen", zegt Michael Van Mechelen, coördinator van de mobiele testteams van het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen). De resultaten zouden er ook al snel moeten zijn: "Omdat de tests nog in de voormiddag gebeuren, kunnen ze erop rekenen dat ze vandaag nog, per sms, hun resultaat doorkrijgen."

Dat het mobiele testteam vandaag in de Nekkerhal terechtkon, was een grote meerwaarde, zegt Van Mechelen: "We hebben intussen al wat ervaring met het opstellen van een testcentrum, maar hier staat alles al. Dat is een luxe voor ons. En het werkt ook erg goed. Het is heel duidelijk aangegeven waar de mensen terechtkunnen en alles is goed ingericht met oog op de privacy."

600 vrijwilligers

Wanneer er precies voor het eerst mensen gevaccineerd zullen worden in de Nekkerhal is nog niet duidelijk. "Van zodra de vaccins er zijn, kunnen we onmiddellijk starten", zegt burgemeester Vandersmissen. "We hebben ondertussen ook al 600 vrijwilligers, waarvan veel met een medische achtergrond, dus dat zit heel goed, maar ook wij moeten wachten op de vaccins."

Meest gelezen