Veel vragen over coronabesmettingen in Haspengouw: “Mensen hebben meer schrik door Britse variant”

Huisarts Cathérine Vryens uit Wijer (Nieuwerkerken) krijgt sinds begin deze week erg veel vragen over de vele coronabesmettingen in Haspengouw, sinds ook daar de Britse variant van het coronavirus is opgedoken. Maar ook het aantal testen in de huisartspraktijk is flink toegenomen.

4 scholen dicht en geen buitenschoolse activiteiten meer voor kinderen onder de 13 jaar, dat zijn op dit moment enkele drastische maatregelen in Zuid-Limburg om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Huisarts Cathérine Vryens: “Mensen hebben meer schrik van de Britse variant. Maar ik probeer ze dan duidelijk te maken dat die variant dan wel meer besmettelijk is, maar dat ze niet meer of minder schrik moeten hebben dan voor de gewone COVID-19. Die is ook niet minder gevaarlijk geworden.” 

Ik merk vaak dat mensen zeggen dat ze heel voorzichtig zijn, maar dat ze toch te veel contacten hebben

Huisarts Cathérine Vryens

Voor de huisarts is het belangrijk om de geldende maatregelen te volgen zoals handen wassen, afstand houden en in je bubbel blijven. “Als je eens doorvraagt aan de patiënten, merk je erg vaak dat mensen meer contacten hebben gehad dan eigenlijk zou mogen”, vertelt huisarts Vryens. “Iedereen zegt wel dat hij heel voorzichtig is, maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Als we een besmette persoon vragen wie ze de laatste dagen allemaal ontmoet hebben, zien we dat dat soms toch een lange lijst is.”

Uitstel medisch bezoek

Patiënten stellen hun medische bezoeken ook vaker uit. “Er is een zekere schroom, mensen komen niet of stellen hun onderzoek uit”, zucht Cathérine Vryens. “Dat merk ik als huisarts, maar dat is ook bij specialisten het geval. Nochtans volgen we de maatregelen, werken we beschermd en nemen we alle voorzorgen. Er is duidelijk een zekere angst. Ik begrijp de mensen wel, maar het is niet correct.”

Meest gelezen