Johan Schouteden

Wolf valt schaap aan in weide met schrikdraad in Helchteren: "We zoeken naar zwakke plek in omheining"

Afgelopen nacht is een van de schapen van herder Johan Schouteden in Houthalen-Helchteren aangevallen. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaat het wel degelijk om het werk van een wolf, ook al stond de kudde in een omheinde weide die uitgerust was met schrikdraad. "Door het ongelijke reliëf van de weide, was er misschien een zwakke plek in de omheining", zegt ANB.

De kudde stond in een omheinde weide die uitgerust was met stroomdraad. "Onze weide is wolfproof", zegt herder Johan Schouteden. "We zitten hier vlak bij de plek waar de wolven vorig jaar hun welpjes grootgebracht hebben, en toen hebben we geen problemen gehad. We staan er dus van versteld dat ze nu toch in de weide geraakt zijn. We weten voorlopig niet waar de wolf de weide binnen is geraakt." 

We dachten dat die wolf onze schapen niks kon doen, maar blijkbaar gaat hij er toch door

Herder Johan Schouteden

De boswachter is langsgeweest en alles wijst erop dat dit het werk is van een wolf, zegt Jeroen Denaeghel van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). "We onderzoeken nu hoe die wolf door de wolfproof omheining is geraakt. Maar het kan zijn dat die stroomgeleiding toch niet overal goed was. We zien dat soms nog op onregelmatig terrein. Een wolf is een intelligent dier, dus die zoekt altijd de zwakste plek."

In Oudsbergen heeft een wolf begin december ook al eens 4 schapen gedood in een weide die omheind was. Maar toen bleek dat de stroomdraad niet correct geïnstalleerd was. De stroomdraad hing aan de binnenkant in plaats van aan de buitenkant van de omheining, waardoor de wolf toch een doorgang onder de omheining kon graven. 

Herder Johan Schouteden heeft ook enkele mastins, grote Spaanse honden die opgeleid zijn om kuddes te beschermen tegen wolvenaanvallen. Maar omwille van de hevige wind en regen van de afgelopen nachten waren de honden 's nachts binnengebleven, omdat ze anders te veel blaffen of huilen.  

Een groot deel van de schapen in de kudde was drachtig. De herder vreest dat de lammetjes nu te vroeg geboren zullen worden.

Meest gelezen