Natuurpunt / Gunther Groenez

Zeldzame vlinder duikt op in Buggenhout en Wieze: “We hopen dat de vlinder in nog meer gebieden zal voorkomen"

In de ruime omgeving van Dendermonde zijn nieuwe populaties van de sleedoornpage in opmars. Het kleine vlindertje wint al enige tijd aan terrein in Vlaanderen en is nu dus ook opgedoken in Buggenhout en Wieze. “Dat is een opsteker, want de soort komt in onze streek normaal niet voor”, zegt Ruben Meert van Natuurpunt daarover. 

De laatste jaren werd de sleedoornpage wel al gespot in gebieden ten zuiden van Dendermonde, zoals bijvoorbeeld in Opwijk en Herdersem. “Een aantal mensen die bedreven zijn in het zoeken naar de eitjes van die soort hebben hem deze winter nu ook in Buggenhout en Wieze vastgesteld”, zegt Ruben Meert van Natuurpunt Lebbeke. 

Aanplanten van sleedoornhagen

De opkomst van de sleedoornpage is opvallend, want vlinders hebben het in Vlaanderen steeds moeilijker. Vlinders hebben een aantal dingen nodig om te overleven. “Ze hebben voedsel nodig voor hun rupsen en door het aanplanten van sleedoornhagen vindt de vlinder nieuwe plaatsen om zich voort te planten en zijn eitjes op af te zetten. Daarom vindt de sleedoornpage het blijkbaar oké om zich uit te breiden.”

De sleedoorn is een populaire plant in natuurkringen, omdat hij geschikt is voor veel dieren en insecten. “Het is een goede voedselplant. Wanneer er nieuwe natuurgebieden worden aangekocht, hebben conservators er oog voor om ook sleedoorn aan te planten. Als die inspanningen worden aangehouden, hopen we dat de vlinders in nog meer gebieden in de omgeving kunnen voorkomen.”

Niet alle problemen zijn nu van de baan: voor elke diersoort die het goed doet, zijn er tientallen die het bijzonder slecht doen

Ruben Meert, Natuurpunt Lebbeke

Niet de meest zichtbare vlinder

Door zijn grootte en het feit dat hij niet vaak op bloemen afgaat, wordt de sleedoornpage niet vaak gezien. Hij is ook niet de beste vlieger. “Je hebt vlindersoorten die heel krachtig kunnen vliegen en zelfs zonder problemen de Noordzee kunnen overvliegen, maar dat kan de sleedoornpage niet. Hij is zeer honkvast en blijft altijd in de omgeving van de plaats waar hij is geboren, daarom zal hij geen groot weiland overvliegen of nieuwe gebieden koloniseren”, legt Ruben Meert uit.

De opkomst van diersoorten zoals de sleedoornpage is een opsteker, maar Ruben Meert waarschuwt dat er nog werk aan de winkel is: “Het is niet omdat de sleedoornpage terug is dat nu alle problemen van de baan zijn. Ook de wolf en de bever doen het goed. Het lijkt alsof alles terug koek en ei is, maar voor elke diersoort die het goed doet zijn er tientallen die het bijzonder slecht doen.”

kasto80

Meest gelezen