Videospeler inladen...

Eén jaar geleden ging Wuhan op slot om coronavirus in te dijken, hoe gaat het er nu? "Stuk beter dan in Europa"

Op 23 januari 2020 ging de Chinese stad Wuhan voor tien weken op slot. Daar was eind december 2019 het coronavirus voor het eerst opgedoken. Na enkele weken van ontkenning nam de Chinese overheid drastische maatregelen om het virus in te dijken. Hoe kijken de inwoners terug en vooruit? Correspondente Leen Vervaeke trok opnieuw naar de stad. 

Vandaag lijkt het alsof er in Wuhan niets is gebeurd. Op beelden uit de stad zijn joggers te zien, een man die een vlieger oplaat. Tai chi-beoefenaars oefenen op een pleintje. Restaurants en winkels zijn open. In de winkelstraten is het op de koppen lopen. 

Ook Chinacorrespondente Leen Vervaeke trok opnieuw naar Wuhan. "De situatie is zo goed als genormaliseerd", beaamt ze. "In het straatbeeld zie je amper dat daar iets plaatsgevonden heeft, dat er een lockdown is geweest. Het economische leven heeft natuurlijk een klap gekregen, maar is zich daar na tien weken lockdown van aan het herstellen. De zomer was goed, er kwamen opnieuw toeristen. Nu is dat opnieuw wat minder, door plaatselijke uitbraken. Maar in vergelijking met Europa zijn ze een stuk beter af." 

Het is vandaag ook exact één jaar geleden dat "Het Journaal" voor de eerste keer opende met het coronavirus. Daarvoor werd toen viroloog Marc Van Ranst uitgenodigd. Herbekijk dat deel uit "Het Journaal" hieronder. De tekst gaat verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Zwijgzaam

De inwoners van Wuhan zijn niet erg spraakzaam over de zware periode die ze achter de rug hebben. Ze hebben geen behoefte om er veel over te praten, maar dat heeft te maken met het politieke klimaat. "De communistische partij heeft het altijd voorgesteld als een overwinning, ze prijst de snelle interventie en bewierookt de hulpverleners. De inwoners van Wuhan zelf zien het niet als een overwinning. Ze hebben best wel geleden, maar voelen zich niet vrij om daarover te praten. Het is ook cultureel bepaald dat Chinezen het niet gewoon zijn om over hun tegenslagen te praten. Daarom zeggen ze: "We kijken nu vooruit"."  

De inwoners van Wuhan zelf zien het niet als een overwinning. Ze hebben best wel geleden, maar voelen zich niet vrij om daarover te praten

Leen Vervaeke

Zenuwachtig

In China zijn nu 14 miljoen mensen ingeënt met een Chinees vaccin. Dat is niet genoeg om gerust te zijn. Intussen zijn er hier en daar ook nog plaatselijke uitbraken, vooral in Noord-China, met officieel 107 besmettingen. Vanmorgen nog werd een heel stadsdeel van Hongkong hermetisch afgesloten en er wordt overal massaal getest."

Bekijk hier de beelden uit Hongkong van vandaag:

Videospeler inladen...

"De besmettingen komen vooral voor in Noord-China", zegt Leen Vervaeke. "Maar toch is iedereen heel zenuwachtig, want binnenkort komt het Chinese Nieuwjaar eraan. Dan reizen normaal gezien miljoenen mensen naar hun familie op het platteland. Dat brengt natuurlijk risico's met zich mee, want er is nog niet voldoende gevaccineerd om het gevaar op verspreiding uit te sluiten. Daarom heeft China ook heel strenge reisbeperkingen opgelegd." 

Lees voort onder foto voorbereiding Chinees Nieuwjaar:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Het wordt zeker geen Chinees Nieuwjaar als andere jaren. Men kan zich nog niet veilig wanen, dus opletten blijft de boodschap

Leen Vervaeke, correspondent China

Diplomatie

De Chinese overheid kijkt met verbazing naar de manier waarop andere landen nu sukkelen met het indijken van de coronacrisis. "Men heeft zich hier na de aanvankelijke doofpotoperatie herpakt en de epidemie onder controle gekregen. De kleine uitbraken vallen ontzettend mee in vergelijking met Europa. Maar als je zelf aan de basis ligt van de pandemie is het niet diplomatisch om dan met de vinger te wijzen naar andere landen", zegt Leen Vervaeke. 

Als je zelf aan de basis ligt van de pandemie is het niet diplomatisch om dan met de vinger te wijzen naar andere landen

Leen Vervaeke

Volgens haar is het deels een reactie op de felle beschuldigingen die er kwamen, vooral van de vorige Amerikaanse president Trump. "Maar het is ook een soort van nieuwe diplomatieke aanpak. Men spreekt hier van de 'wolf warriors' die China verdedigen in het buitenland, op een agressieve manier. Dat is een uiting van hernieuwd zelfvertrouwen, die niet bij alle landen in goede aarde valt."

Bekijk hier enkele beelden van één jaar geleden uit Wuhan:

Videospeler inladen...

Morgenvroeg hoort u een reportage uit Wuhan van Leen Vervaeke in "De Ochtend" op Radio 1.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen