AP

Legendarische Amerikaanse talkshow-presentator Larry King (87) is overleden

De wereldberoemde Amerikaanse talkshow-presentator Larry King is overleden. Hij presenteerde decennialang het programma "Larry King Live" op nieuwszender CNN. Larry King was 87 jaar. Hij werd enkele weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting.

Ora Media, het bedrijf waarvan King medeoprichter was, maakte zijn overlijden bekend op Twitter. King werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis omdat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met hem, maar zijn situatie verslechterde toch weer.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Larry King (zijn echte naam is Lawrence Harvey Zeiger) is vooral bekend als gastheer van de CNN-show "Larry King live", een praatprogramma dat hij 25 jaar (van 1985-2010) presenteert. Hij interviewt er bekende mensen zoals Bill Gates, Barack Obama en Lady Gaga.  Zelf heeft hij bijzonder goede herinneringen aan zijn gesprekken met komieken, zoals Jerry Seinfeld en Mel Brooks, zegt hij in een interview met Frank Buckley dat je onderaan in dit artikel kunt bekijken. 

Luisteren

King start eind jaren 50 als radiopresentator bij een klein radiostation WAHR in Miami Beach, een job waar hij al van  jongsaf van droomt. Hij kiest er de artiestennaam "Larry King". Wanneer er bij zijn eerste presentatie iets foutloopt, leert hij meteen een van de belangrijkste lessen uit zijn carrière: "Vertel je publiek gewoon wat er aan de hand is."  Daarnaast vindt hij goed kunnen luisteren essentieel: "Ik heb nog nooit iets bijgeleerd wanneer ik zelf aan het woord ben", schrijft hij later in zijn boek "How to talk to anyone, anytime, anywhere: The secrets of good communication". 

Ik heb nog nooit iets bijgeleerd wanneer ik zelf aan het woord ben

Vanaf 1960 werkt King niet alleen meer voor radio, maar ook voor de lokale televisie in Miami, Florida.  Hij is de host van "Miami undercover".  Tijdens de jaren 70 presenteert hij ook een programma over sport "Sports-a-la-King".  

Vanaf eind jaren 70 is hij 's nachts via The Mutual Broadcasting System ook nationaal op de radio te horen. King interviewt zijn gast 90 minuten lang en daarna is er ook ruimte voor vragen van de luisteraars. Hij heeft al snel een trouw publiek. 

"Larry King Live"

In 1985 start "Larry King live", een tv-show die 's avonds van 21 tot 22 uur te zien is op CNN. In het begin combineert King dit werk nog met zijn nachtelijke radioprogramma. King heeft een directe, open interviewstijl die veel van zijn bekende gasten wel kunnen smaken omdat het hen de ruimte geeft om hun verhaal te vertellen op de manier waarop zij dat willen. Net daarom krijgt King ook kritiek: velen vinden zijn manier van interviewen te "soft". King wint verschillende prijzen tijdens zijn carrière, waaronder 10 Cable ACE Awards (voor beste interviewer en beste talkshow). 

Tijdens zijn carrière krijgt King zowat alle beroemdheden en belangrijke persoonlijkheden uit de tweede helft van de 20e eeuw aan zijn tafel.  Hij heeft naar eigen zeggen meer dan 50.000 interviews afgenomen.  Daarnaast schrijft hij ook bijna 20 jaar lang een column voor de krant USA Today. 

Bekijk hier een interview uit 2005 met het pas getrouwde koppel Melania en Donald Trump: (en lees verder onder de video) 

Op 29 juni 2010 kondigt King aan dat hij na 25 jaar stopt met zijn talkshow op CNN, het langst lopende interviewprogramma in hetzelfde tijdslot in de Verenigde Staten.  Hij heeft meer dan 6.000 afleveringen van de show gemaakt. Twee jaar later maakt hij echter een comeback als presentator van "Larry King now", een show die drie keer per week te zien is op Ora TV, een digitale zender die hij samen met de Mexicaanse telecommunicatiemagnaat Carlos Slim opgericht heeft. 

En hij maakt nog de talkshow "Politicking with Larry King". In september 2017 laat hij nog verstaan dat hij programma's wil blijven presenteren tot aan zijn dood. In 2020 neemt hij online nog interviews af. En tot eind november vorig jaar is hij ook nog erg actief op zijn Twitteraccount @kingsthings, waar hij 2,4 miljoen volgers heeft.  

Gezondheidsproblemen

King is in zijn leven niet gespaard gebleven van gezondheidsproblemen. Sinds eind jaren 80 heeft hij hartproblemen. In 2017 wordt een longtumor bij hem vastgesteld. In het voorjaar van 2019 wordt hij getroffen door een beroerte en belandt hij in een coma. Hij moet ook een hartoperatie ondergaan. King heeft ook diabetes type 2. De gezondheidsproblemen wogen op een gegeven ogenblik zo zwaar op hem, dat hij zelfdoding heeft overwogen, zei hij in een openhartig interview (dat u hieronder kunt bekijken). 

Voorbije  zomer sterven nog twee van zijn kinderen binnen een aantal weken tijd: Andy (65) aan een hartaanval en Chaia (51) aan de gevolgen van longkanker.  Op 2 januari raakt bekend dat hij eind vorig jaar in het Cedars Sinai Medical Center in Los Angeles opgenomen is met COVID-19. Als gevolg daarvan is hij nu overleden. 

King is in totaal 8 keer getrouwd geweest, met 7 vrouwen.  Hij heeft naast zijn 2 overleden kinderen nog 3 kinderen, 9 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. 

Bekijk hier een interview met Larry King zelf van begin 2020 waarin hij erg openhartig praat over zijn gezondheidsproblemen: 

Heb je zelf donkere gedachten of heb je vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan gratis via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Meest gelezen