Videospeler inladen...

Twee bijeenkomsten in Antwerpse synagoge stilgelegd, burgemeester De Wever: "De joodse wijken staan in brand"

In Antwerpen heeft de lokale politie vandaag al twee keer een bijeenkomst in een synagoge moeten stilleggen omdat er meer mensen aanwezig waren dan toegelaten - ook bij een eventuele eredienst. Burgemeester Bart De Wever zegt dat dat gedrag niet door de beugel kan. 

De bijeenkomsten vonden plaats in een gebouw in de Van Spangenstraat. Op diezelfde locatie had de politie vanmorgen al een samenkomst stilgelegd en ook in december waren er al eens soortgelijke vaststellingen gedaan.

Bekijk het meest recente verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De politie kwam de bijeenkomst ditmaal op het spoor door een melding van een getuige. De aanwezigen lieten de agenten eerst niet binnen, maar net toen de politie de toestemming van het parket kreeg om zich toegang te verschaffen tot het pand, werden ze alsnog binnengelaten. Het identificeren van de aanwezigen verliep vervolgens rustig, aldus de politie.

"Joodse wijken staan in brand"

"Een deel van de orthodoxe gemeenschap staat er werkelijk op om op sabbat de liturgie te vieren. Zij lezen in de wet dat dat hen toegestaan is omdat ze individueel naar de synagoge gaan", zegt burgemeester De Wever. 

"Zo krijg je incident na incident in bepaalde synagoges terwijl de epidemiologische toestand in die wijken dramatisch is. In de vier joodse wijken zit de incidentie nu al een eindje boven de duizend. Dat is vier keer meer dan het gemiddelde. Dat staat daar eigenlijk in brand."

De Wever roept minister van Binnenlandse Zaken Verlinden op om de orthodoxe joden duidelijk te maken dat ze de wet niet aan hun kant hebben. "Die duidelijkheid moet er komen, maar laat mij duidelijk zijn: dat gedrag kan absoluut niet door de beugel, het is rampzalig", besluit De Wever.

Bekijk de reactie van burgemeester Bart De Wever uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen