AFP or licensors

Tienduizenden Russen komen op straat voor vrijlating Navalny: 2.000 betogers opgepakt, onder wie zijn vrouw

In Rusland zijn tienduizenden mensen op straat gekomen voor de vrijlating van de gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalny en tegen het bewind van president Vladimir Poetin. In heel het land zijn zo'n 2.000 betogers opgepakt. Ook Julia Navalny, de vrouw van de oppositieleider, werd opgepakt in Moskou, waar de grootste betoging plaatsvond. Medestanders van Navalny hebben laten weten dat ze volgend weekend opnieuw acties plannen.

Ondanks het verbod van de overheid hebben in tientallen steden verspreid over het land duizenden Russen gevolg gegeven aan de oproep van de gevangengenomen Aleksej Navalny en zijn team om op straat te komen. De betogingen zijn gericht tegen de manier waarop het Kremlin omgaat met zijn invloedrijkste opposant. 

Navalny werd afgelopen zondag gearresteerd, meteen nadat hij in Rusland was aangekomen vanuit de Duitse hoofdstad Berlijn, waar hij maandenlang herstelde van een vergiftiging die hem bijna fataal werd. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

40.000-tal betogers in Moskou

De grootste betoging vond plaats in de hoofdstad Moskou. Het persagentschap Reuters schatte dat daar 40.000 mensen aanwezig waren. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken hield het eerder bij 4.000.  

AFP or licensors

"Enkele uren voor de start van de betoging zijn al mensen samengekomen, en we zien hoe de politie mensen uit die massa plukt", zei correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou. "Elke minuut worden mensen aangehouden, en dat loopt op naarmate de massa aanzwelt". 

In heel Rusland zijn volgens waarnemersorganisaties zo'n 2.000 betogers opgepakt. 

Ook Julia Navalny, de vrouw van de gevangengenomen oppositieleider, laat op haar Instagrampagina weten dat ze opgepakt werd. "Excuses voor de slechte kwaliteit", schrijft ze ironisch bij een slecht belichte foto uit een celwagen. 

Betogers worden gesteund door claxonnerende automobilisten, en dat is vrij nieuw

In Moskou waren er ook onlusten tussen betogers en de oproerpolitie. "De oproerpolitie is al urenlang bezig met een kat-en-muisspel met de demonstranten, die zonder duidelijk doel door de stad lopen en overal de toegang worden belemmerd", meldde Geert Groot Koerkamp. Het gaat er soms hardhandig aan toe. "De wapenstok wordt bovengehaald en er wordt soms flink geslagen". 

Het valt Groot Koerkamp op dat de betogers gesteund werden door claxonnerende automobilisten. "En dat is vrij nieuw", zegt hij.

AFP or licensors

Medestanders van Navalny hebben intussen laten weten dat ze volgend weekend opnieuw betogingen plannen. 

Eerste betogingen in het oosten

De eerste betogers kwamen op straat in het uiterste oosten van Rusland, waar het enkele uren vroeger is dan in Moskou. Dat was onder meer in het geval in de grootstad Chabarovsk, niet zo ver van de grens met China. De ontevredenheid is daar ook gericht tegen de arrestatie van een populaire gewezen gouverneur afgelopen zomer.

BEKIJK: Aanhangers Navalny komen op straat in Chabarovsk
(lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ook in de steden Vladivostok en Irkoetsk kwamen ondanks de ijzige temperaturen honderden mensen op straat. Ze scandeerden slogans als "Wij zijn de macht" en "Poetin is een leugenaar".

BEKIJK: Oproerpolitie treedt hard op tegen betogers in Vladivostok
(lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Nog voor start betoging ook al aanhoudingen in Moskou

De ordediensten hadden vooraf gewaarschuwd dat ze elke verboden manifestatie meteen zouden uiteenslaan. 

De autoriteiten dreigen met hoge straffen voor wie deelneemt aan de niet-toegelaten manifestaties. De voorbije dagen zijn al verschillende Navalny's medestanders opgepakt, onder wie zijn woordvoerster Kira Jarmysj.

Het team van Navalny pakte enkele dagen geleden -nauwelijks twee dagen na zijn arrestatie- uit met een documentaire over een riant paleis aan de Zwarte Zee dat speciaal voor Poetin zou zijn gebouwd met smeergeld. De video werd 65 miljoen keer bekeken. 

BEKIJK: Tientallen betogers voor start betoging opgepakt in Moskou

Videospeler inladen...

Meest gelezen