Rechtbankreeks "De twaalf" en film "De Patrick" met Kevin Janssens grote winnaars op de Ensors, met elk 7 (!) prijzen

De film "De Patrick", met Kevin Janssens in de hoofdrol en de rechtbankreeks "De twaalf" (uitgezonden op Eén) zijn de grote winnaars bij de Ensors, de uitreiking van de belangrijkste prijzen voor Vlaamse films en televisieseries. Beide producties gaan met 7 awards naar huis, alle hoofdonderscheidingen in hun categorieën. De Ensors worden traditioneel uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival van Oostende, maar in corona-omstandigheden verloopt dat allemaal uiteraard iets anders.

Geen uitgebreide rode loper en traditionele gala-avond in Oostende, waar de Vlaamse filmwereld normaal verzamelen blaast, maar wel een coronaveilige uitreiking van de Ensors tijdens een televisieshow op Canvas: daar heeft het filmfestival van Oostende voor gekozen. Het "Gala van de Ensors" is uitgezonden vanuit het Kursaal Oostende onder leiding van acteurs Wim Opbrouck en Martha Da'ro. De jonge actrice en muzikante won zelf de Ensor voor "Beste Debuut" voor haar rol in "Black". Acteur Michaël Pas presenteert vanuit het Thermae Palace-hotel, waar alle genomineerden zich bevinden. Per categorie nemen de kanshebbers plaats in aparte zetels. De winnaar mag even naast Pas gaan staan voor een dankwoord.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In de filmcategorieën staat er geen maat op "De Patrick", het debuut van regisseur Tim Mielants uit 2019. De belangrijkste Ensors, voor "beste film""beste regie" en "beste scenario" (van de hand van Mielants samen met Benjamin Sprengers, red.) gaan allemaal naar "De Patrick". De film vertelt het verhaal van Patrick, die na de dood van zijn vader de leiding krijgt over de naturistencamping van zijn ouders. Op een dag raakt hij zijn favoriete hamer kwijt. Zijn zoektocht wordt een existentiële zoektocht, wanneer een hamer wordt gebruikt bij een inbraakmisdrijf. Resultaat: een even tragikomisch als dramatisch verhaal.

Ik had er alle vertrouwen in, toen ik het scenario las, dat dit mooi in beeld zou komen.

Kevin Janssens, bekroond met de Ensor voor "beste acteur film" voor "De Patrick"

Acteur Kevin Janssens krijgt voor zijn opmerkelijke vertolking van Patrick de Ensor voor "beste acteur in een film". Janssens, die grotendeels naakt te zien is in de film, omdat het verhaal zich afspeelt op een naturistencamping, is haast onherkenbaar. In aanloop naar de opnames kwam Janssens door een stevig dieet maar liefst 17 kilo bij, om zo geloofwaardig mogelijk gestalte te geven aan een personage dat een zware identiteitscrisis doormaakt. 

"Ik had er alle vertrouwen in, toen ik het scenario las, dat regisseur Tim Mielants dit mooi in beeld zou brengen. Het naakt in dit verhaal heeft geen enkele bijbetekenis, het hoort bij de setting", reageert Janssens. "Die 7 Ensors zijn een mooie bekroning voor de hele ploeg. Natuurlijk is het leuk om in de prijzen te vallen. Ik ben de organisatie van de Ensors dankbaar dat we op een coronaveilige manier kunnen samenkomen."

Zijn Ensor komt naar eigen zeggen "naast die andere, voor "d'Ardennen" (het debuut van Robin Pront, red.), die krijgt een broertje", lacht Janssens. Hij spreekt ook de hoop uit dat de cultuursector snel het perspectief krijgt om weer aan de slag te gaan.

Bekijk de reactie van Kevin Janssens (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"De Patrick" wint ook nog de Ensors voor "beste D.O.P", wat staat voor "director of photography" of cameraregisseur (Frank van den Eeden), "beste art direction" (Hubert Pouille en Pepijn Van Looy) en "beste kostuum" (Valerie Le Roy). 

Bekijk hier de trailer van "De Patrick" (en lees voort onder de video):

Heeft Frie Palmers (vertolkt door Maaike Cafmeyer) haar dochter en haar schoolvriendin vermoord of niet? Het verhaal over het oordeel van een volksjury in een assisenproces heeft in het najaar van 2019 meer dan één miljoen kijkers aan hun televisietoestel gekluisterd gehouden op zondagavond. Na de release op Netflix heeft de Eén-reeks een miljoenenpubliek bereikt, met lof van Brits televisie-icoon Ricky Gervais op Twitter tot gevolg.

Naast klinkende kijkcijfers en buitenlandse erkenning gaat "De twaalf" net als "De Patrick" met zeven Ensors lopen: "beste TV-serie", "beste regie TV-serie" (voor Wouter Bouvijn), "beste scenario TV-serie" (voor Bert Van Dael en Sanne Nuyens). Ook actrice Maaike Cafmeyer en acteur Josse De Pauw krijgen een Ensor voor hun vertolkingen van beklaagde Frie Palmers en haar advocaat. Ook de Ensors voor "beste montage" (voor Bert Jacobs) en "beste sound design" (voor Matthias Hillegeer) gaan naar de ploeg van "De twaalf".

Ik win deze Ensor op een bijzonder woelig moment in mijn leven.

Actrice Maaike Cafmeyer

Maaike Cafmeyer reageert emotioneel tijdens haar dankwoord in de show. Ze vertelt dat ze "een beetje van slag is", en dat ze de Ensor wint "op een bijzonder woelig moment in mijn leven, en dat is nog een understatement". Een korte verwijzing naar het proces Bart De Pauw, waarin Cafmeyer een van de burgerlijke partijen is.

Bekijk hier het integrale dankwoord van Maaike Cafmeyer (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Josse De Pauw reageert bijzonder blij, want hij blikt met veel plezier terug op zijn rol als strafpleiter. "Ik had in de rechtszaal een publiek om voor te spelen. Op die manier kwamen theater en film samen. En die pleidooien waren bijzonder begeesterend, want als acteur ben je continu bezig met taal, het woord. Het heeft me veel deugd gedaan." De Pauw kreeg voor zijn vertolking trouwens complimenten van niemand minder dan strafpleiter Sven Mary. Tijdens zijn dankwoord grapte De Pauw dat hij zich misschien komt aanbieden bij Mary's advocatenkantoor, gezien de huidige situatie in de cultuursector.

Bekijk de reactie van Josse De Pauw (en lees voort onder de video)

Videospeler inladen...
Drie Ensors voor "De twaalf" voor regisseur Wouter Bouvijn, scenariste Sanne Nuyens en Gunter Schmid van Eyeworks Film & TV Drama
Nicolas Maeterlinck

Bekijk hier de trailer van "De twaalf" (en lees voort onder de video)

Wie valt er nog in de prijzen?

Tijdens de awardshow op Canvas zijn er nog 4 Ensors uitgereikt. Actrice Maaike Neuville (ook te zien als een van de juryleden in "De twaalf", red.) is bekroond als "beste actrice in een film" voor haar rol in "All of us". Neuville vertolkt een moeder die ongeneeslijk ziek is en afscheid moet nemen van haar kinderen. Ze noemt de prijs "een kroon op het werk dat ik de voorbije jaren heb gedaan" en "een mooie beloning die mij ontroert". 

"Ik wilde deze prijs wel graag, omdat daaruit blijkt dat de sector ziet wat je doet. Spelen is mijn passie, ik denk er veel over na en steek er veel energie in: dan is het fijn dat je erkenning krijgt." Neuville benadrukt ook dat ze blijft spelen en creëren, ook al is er voorlopig geen concreet perspectief voor de cultuursector.

Bekijk de reactie van Maaike Neuville (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Muzikant Mauro Pawlowksi wint de Ensor voor "beste muziek" voor "Cleo". De prijs voor "beste docufilm" gaat naar "Mother" van Kristof Bilsen. En de "beste televisiedocu" is de Canvasreeks "De onfatsoenlijken", gemaakt door Luc Lemaitre.

In de loop van de week zijn er al enkele Ensors uitgereikt, tijdens de talkshowreeks "Cinema Canvas". Regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah heeft de "Ensor Albert Bert Prijs voor Internationale Doorbraak" gekregen, na een jaar met een succesvol Hollywooddebuut "Bad boys for life". En er staan nog enkele internationale projecten op stapel, zoals "Ms. Marvel" en "Beverly Hills Cop 4". 

De Ensor voor "Belofte van het jaar" gaat naar de 28-jarige Anthony Nti voor zijn afstudeerfilm "Da Yie", een verhaal over twee kinderen die een gevaarlijke roadtrip ondernemen. Nti is geboren in Ghana, maar heeft film gestudeerd aan het RITCS in Brussel. Zijn afstudeerproject speelt zich af in zijn geboorteland. Voor de kortfilm "Da Yie" heeft Nti al internationale erkenning gekregen, met nominaties voor de BAFTA Student Awards, en een selectie voor de Studenten Oscar. Nti werkt momenteel aan zijn eerste langspeelfilm, en regisseert ook muziekvideo's en reclamespots. Komende week is op Eén de reeks "De Shaq" te zien, die Nti mee heeft geregisseerd.

Andere Ensors die eerder deze week zijn uitgereikt:

  • Beste coproductie: "Kom hier dat ik u kus", de verfilming van het gelijknamige boek van Griet Op de Beeck en een samenwerking tussen Nederland (productiehuis Submarine) en België (Lunanime).
  • Beste make-up: "Yummy", ook bekend als de eerste Belgische horrorfilm (prijs voor Daphnée Beaulieux, Erwan Simon en Véronique Dubray)
  • Beste animatie: "Vos en Haas", door Tom Van Gestel. Een verhaal Vos, de opgewekte levensgenieter en zijn beste vriend, de slimme en gevoelige Haas. 
  • Beste jeugdfilm: "De familie Claus", door Ruben Vandenborre: de eerste Vlaams-Nederlandse kerstfilm, met Jan Decleir als de kerstman. De film is meteen gereleaset op Netflix, omdat bioscopen door de coronacrisis gesloten waren in de kerstperiode (en nog altijd zijn).
  • Beste kortfilm: "Stephanie" van Leonardo Van Dijl.  Het verhaal gaat over een elfjarige gymnaste, die vastberaden om de landstitel te bemachtigen ondanks de hoge verwachtingen. "Stephanie" haalde vorig jaar nog de officiële selectie van het filmfestival van Cannes. Momenteel schrijft Van Dijl aan zijn eerste langspeelfilm.
  • Box Office Award: "F.C. De Kampioenen: Viva Boma!" In een moeilijk jaar voor de cinema krijgt regisseur Jan Verheyen de prijs voor zijn vierde Kampioenenfilm. Die kwam in de zalen in december 2019, en kon dus nog een mooie opkomst noteren voor de bioscopen door de coronacrisis hun deuren moesten sluiten.  
  • Twee Lifetime Achievement Awards: acteur Jaak Van Assche en voormalig filmproucent en intendant bij het Vlaams Audiovisioneel Fonds Erwin Provoost. Zij hebben een ster gekregen op de zeedijk in Oostende, in het rijtje van de "Walk of fame" daar.

Het "Gala van de Ensors" kan u integraal herbekijken via VRT NU.

Meest gelezen