Prijzen voor huizen en appartementen swingen de pan uit: is dit hét moment om te (ver)kopen? En hoe doe je goed bod?

De vastgoedprijzen zijn - mede door de coronacrisis - vorig jaar door het dak gegaan. Gemiddeld was er een stijging van zeven procent voor appartementen en zes procent voor huizen. Kopers hebben het moeilijk, verkopers doen (vaak) een goede zaak. Maar hoe verkoop je een huis tegen de beste prijs? Hoe zit het nu met dat "bieden onder gesloten omslag"? En is dit nu wel of niet een goed moment om een huis te kopen? "De Inspecteur" lijst alle tips voor jou op.

De prijzen voor vastgoed zijn enorm gestegen vorig jaar. Voor een huis is er gemiddeld 6 procent bij gekomen, voor een appartement 7 procent. "Heel veel mensen zijn op dit moment op zoek naar vastgoed en er wordt ook heel veel verkocht. Dat heeft natuurlijk te maken met de lockdown in het voorjaar, veel mensen hebben hun aankoop uitgesteld", zegt Bart Van Opstal van notaris.be. 

Heel veel mensen zijn op dit moment op zoek naar vastgoed en er wordt ook heel veel verkocht

Bart Van Opstal

Dat is natuurlijk goed nieuws voor verkopers en minder goed nieuws voor kopers. Maar hoe pak je in deze tijden een koop of verkoop nu het beste aan? "De Inspecteur" neemt de vraag onder de loep. 

Je huis of appartement verkopen?

Verkopers staan er dezer dagen goed voor, met prijzen die de pan uitswingen. Maar hoe pak je de verkoop van je huis of appartement nu aan? Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden. 

 • Je kan alles zelf doen, bijvoorbeeld door een advertentie online of in de immokrant te plaatsen. Dat is de goedkoopste optie, maar dan ben je als eigenaar ook zelf verantwoordelijk voor de administratie, het regelen van de bezoeken en het onderhandelen over de prijs. Als je toch wat hulp wil, bieden makelaarskantoren tegenwoordig ook doe-het-zelfpakketten aan, waarbij je een beetje hulp van de makelaar krijgt. 
 • Je schakelt een immokantoor in. Die makelaar regelt dan de volledige verkoop en daar betaal je voor. Gangbaar is het tarief van drie procent van de verkoopprijs. Wat de voor- en nadelen zijn om in zee te gaan met een immomakelaar, vind je hier
 • De notaris regelt de verkoop. Ook de notaris kan je inschakelen voor de volledige verkoop. Daar zijn twee formules voor: uit de hand (waarbij de notaris een verkoopsdossier opstart. Je betaalt dan 1 of 2 procent van de kosten) of via Biddit (de online versie van de openbare verkoop, hier is het moeilijker om een kostenplaatje op te lijsten). Hoe zo'n verkoop via de notaris precies gaat, kan je hier lezen. 
 • Er zijn ook nog andere mogelijkheden, denk aan countdown (waarbij er elke dag een bepaald bedrag van de vraagprijs gaat) of rent-to-buy (waarbij je een aantal jaar een pand huurt; het huurgeld komt in aanmerking als aanbetaling van de koopprijs). 
© CENTURY 21 Vast Goed

Hoe bepaal je een correcte prijs voor je huis? Laat je je huis schatten? Regel je alles zelf of ga je via de makelaar of notaris? De tips en tricks kan je hier terugvinden

Een huis of appartement kopen?

Kopers hebben het tegenwoordig dan weer niet zo gemakkelijk om een huis op de kop te tikken, met prijzen die de pan uitswingen. "Er is veel concurrentie op de woningmarkt, in combinatie met een beperkt aanbod. We hopen dat de prijsstijging voor 2021 minder sterk zal zijn", zegt Van Opstal. Hij zet enkele tips voor kopers op een rij

We hopen dat de prijsstijging voor 2021 minder sterk zal zijn

Bart Van Opstal
 • Bepaal je budget, informeer bij je bank voor je begint te zoeken. En maak duidelijke afspraken met ouders of grootouders die financiële steun willen geven. 
 • Zodra je weet hoeveel je budget is, ga dan op zoek naar huizen of appartementen binnen jouw prijsklasse. Onderzoek ook wat een pand waard is en formuleer voor jezelf aan welke voorwaarden een woning moet voldoen. 
 • Formuleer een goed bod. 
 • Ga op zoek naar koopjes, denk dan aan bijvoorbeeld een ouder appartement, waar kosten aan zijn. De prijs is ook heel regio-afhankelijk. "Steden als Mechelen, Leuven, Antwerpen en Gent zijn momenteel heel duur, dus je kan overwegen om in een goedkopere regio op zoek te gaan."
 • De aanhouder wint. "Voor verkopers zijn het gouden tijden, voor kopers is het nu minder interessant op deze oververhitte markt. Als het niet dringend is om een woning te kopen, kun je beter nog even afwachten."

Bekijk hier hoeveel een huis en een appartement vorig jaar in België kostte: 

Een bod doen

Een huizenjacht is altijd een spannende tijd. Maar de climax van die spanning is wellicht het moment dat je een bod gaat uitbrengen. Tegenwoordig lijkt het een race tegen de tijd én tegen andere kandidaat-kopers. Dan bestaat het gevaar dat je in alle haast een bod doet dat te hoog of onvolledig is. En elk bod is bindend, dus de gevolgen kunnen groot zijn. 

Notaris Bart Van Opstal en Stefaan Leliaert van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars waarschuwen voor de valkuilen van het (te hoog) bieden. Enkele tips: 

 • Bepaal op voorhand je budget. 
 • Doe een redelijk bod. 
 • Breng je bod schriftelijk uit. 
 • Denk aan de opschortende voorwaarden - zet een deadline op je bod en zet de kredietvoorwaarde op papier. 
 • Bij twijfel, neem een optie. 

Alle tips worden hier nog eens opgelijst. 

Haalt de hoogste bieder sowieso het huis of appartement binnen? Nee, zo blijkt. "Het is de verkoper die beslist naar wie het pand uiteindelijk gaat. Verkopers zijn ook mensen. En dan speelt sympathie zeker een rol", zegt Leliaert. Hij verkocht zelf onlangs een huis aan een alleenstaande moeder, die niet het hoogste bod uitbracht. "Tijdens het bezoek vertelde ze haar verhaal aan de verkoper, die uiteindelijk besliste dat hij het huis aan haar wilde verkopen."

Uitzonderingen zijn de klassieke openbare verkoop of een verkoop via het online platform Biddit, daar gaat het pand wél automatisch naar de hoogste bieder. 

Het is de verkoper die beslist naar wie het pand uiteindelijk gaat

Stefaan Leliaert

Biddit is de laatste tijd ook meer en meer in trek. Maar wat is dat precies? "Biddit is de onlineversie van de openbare verkoop. Via dat platform kan je op een correcte manier online opbieden", zegt Van Opstal. "Je kan bieden vanuit je luie zetel, zonder verlof te vragen. Maar de stress is wel gebleven, het is nu alleen stress vanuit je living." Verkopen via Biddit heeft ook zo z'n voordelen. De notaris doet al het werk op voorhand en heeft daardoor een zeer duidelijk zicht op het dossier (en dus ook op alle mogelijke problemen). 

Opbieden mag niet (behalve via Biddit of een openbare verkoop). Daar zijn heel duidelijke regels voor. "Je mag mensen niet tegen elkaar uitspelen of tegen elkaar laten opbieden." Als je dat wel doet, riskeer je een juridische veldslag. Wat wél mag is een instelprijs zetten. Dat betekent dat de verkoper een relatief lage prijs instelt en dat kandidaat-kopers een (hoger) bod doen. Maar ook hier mogen de kopers niet tegen elkaar uitgespeeld worden. 

 En hoe zit het dan met bieden onder gesloten omslag? Want in deze coronatijden is ook dat een stuk populairder geworden. "Mensen komen kijken naar de woning en doen onder gesloten omslag een bod. Op een bepaald moment wordt de verkoop gesloten en worden alle omslagen opengedaan."

We zetten alle voor- en nadelen van kopen en huren voor jou op een rij in deze video: 

Meest gelezen