LIVEBLOG - Politie moet twee keer bijeenkomst in synagoge stilleggen 

In Antwerpen heeft de politie twee keer een bijeenkomst in een synagoge moeten stilleggen omdat er te veel mensen  aanwezig waren. In Oostende zijn een 20-tal besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus vastgesteld. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zeker 15 besmettingen met Zuid-Afrikaanse variant in Oostende, twee appartementsgebouwen preventief getest

In Oostende zijn "15 tot 20" gevallen vastgesteld met de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Dat meldt de stad. Het gaat onder andere over de afdeling Geriatrie van de campus Serruys van AZ Sint-Jan, het revalidatiecentrum BZIO en woonzorgcentrum A. Lacourt. Heel wat positieve teststalen worden momenteel nog verder onderzocht in het labo en de kans is groot dat de Zuid-Afrikaanse variant nog een aantal keer zal opduiken.

De getroffen afdelingen worden volledig afgezonderd, met ook afzonderlijk personeel. "Bewoners en personeel zullen herhaaldelijk opnieuw getest worden, om eventuele extra besmettingen, al dan niet met de variant, zo snel mogelijk op te sporen."

Uit brononderzoek blijkt dat verschillende besmettingen met elkaar te linken zijn. Daarom zullen er ook brede testen gebeuren bij bewoners van twee appartementsgebouwen in het centrum van de stad, één in de Ieperstraat en één aan het Ernest Feysplein. 

"Mobiele testcentra gaan ter plaatse, nadat we geanalyseerd hebben van waar de besmettingen komen. Er is al een verband gevonden tussen het Serruysziekenhuis, en de twee andere locaties. Nu gaan we kijken waar de besmette mensen wonen, we zoeken of er extra besmettingen in die omgeving", aldus burgemeester Bart Tommelein. 

Lees hier meer:

Ontdek hier meer over de Zuid-Afrikaanse variant:

Naar de kapper half februari? Erika Vlieghe: "We zijn nog niet half februari, niemand weet wat er gaat gebeuren"

Zullen we half februari opnieuw naar de kapper mogen? Die vraag stellen velen zich, nu het Overlegcomité een beetje perspectief gegeven heeft (op 5 februari zullen ze beslissen of de niet-medische contactberoepen op 13 februari mogen hervatten). "Maar het is heel moeilijk om vooruit te kijken. Laat ons eerlijk zijn, we zijn nog niet half februari, niemand weet wat er gaat gebeuren. De zaken gaan heel snel. Je kan een planning maken, maar het is onmogelijk om nu al zware beslissingen te nemen voor over enkele weken."

Het is heel moeilijk om vooruit te kijken

Erika Vlieghe

Want de situatie baart wel degelijk zorgen - en zeker met de Britse variant die meer en meer gevonden wordt. "Hoe meer je zoekt, hoe meer je lijkt te vinden natuurlijk. We zien een toename in het aantal gevallen, en dat is niet enkel de Britse variant, ook de gewone variant mogen we niet onderschatten. Er is meer en meer virale circulatie en dat geeft mogelijk iets explosiefs. Dit is nu wat we moeten doen, korter op de bal spelen, lokaal managen in een poging om de branden in de kiem te smoren." 

En wat dan met de vaccinaties die vertraging oplopen? Is dat ook iets om ongerust over te zijn? "De vaccinaties gaan de derde golf niet voorkomen. De beste buffer is testen en de maatregelen volgen", klinkt het. 

Videospeler inladen...

Protest tegen avondklok in Nederland

In Nederland is vanavond voor de eerste keer de avondklok ingegaan. Dat betekent dat niemand meer de straat op mag tussen negen uur 's avonds en half vijf 's morgens, tenzij daar een geldige reden voor is.

Maar niet iedereen legt zich daarbij neer: zo is er in Rotterdam betoogd door enkele tientallen tegenstanders van de avondklok. Verschillende betogers kregen een bekeuring. Drie mensen zijn opgepakt. In Urk hebben jongeren dan weer vernielingen aangebracht en brand gesticht in een corona-test-straat.

Videospeler inladen...

Minister Vandenbroucke: AstraZeneca levert minder dan helft van vaccindosissen in eerste kwartaal

België zal tijdens het eerste kwartaal niet de contractueel beloofde 1,5 miljoen dosissen krijgen van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca, maar slechts 650.000. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gezegd op de Franse openbare omroep RTBF. "Er zijn veel onzekerheden en de mensen moeten begrijpen dat de taskforce vaccinatie zijn strategie voortdurend zal moeten herzien. Maar Pfizer en AstraZeneca maken die opdracht extreem moeilijk", zei de minister.

Vandenbroucke wees erop dat de achterstand bij de leveringen van het AstraZeneca-vaccin naderhand wel ingehaald zal worden, "maar dit is toch uiterst pijnlijk voor het begin van de vaccinatiecampagne", stelde hij. "Dit is heel slecht nieuws.

Wat het vaccin van Pfizer-BioNTech betreft, zijn er volgens de minister voor het tweede kwartaal 4,4 miljoen dosissen extra beloofd. En ook in het derde en het vierde kwartaal zouden er extra leveringen komen.

Vandenbroucke wees er nog op volledig afhankelijk te zijn van de farmabedrijven. "Deze onzekerheden maken de organisatie van de vaccinatiecampagne heel moeilijk", zei hij. De Europese Commissie heeft hier een belangrijke rol te spelen. Ze moet stevige standpunten innemen tegenover de industrie om op te eisen wat er beloofd werd."

Videospeler inladen...

Nog twee besmettingen met Britse variant erbij in Kontichse school

De tweede testronde in het Sint-Jozefinstituut in Kontich heeft opnieuw twee nieuwe besmettingen met (vermoedelijk) de Britse variant aan het licht gebracht. Dat meldt het gemeentebestuur. Er was ook nog één bijkomende besmetting met een andere variant. Toch kan de school maandag weer veilig heropenen.

Het Sint-Jozefinstituut was de voorbije week gesloten nadat er een besmetting met de Britse variant was opgedoken. Alle leerlingen en leerkrachten en hun gezinsleden moesten in quarantaine. De hele school, maar liefst 1.700 personen, werd dinsdag een eerste keer getest. Daar kwamen nog eens veertien besmettingen aan het licht, waarvan twee met de Britse variant. De tweede testronde brengt het totaal aantal positieve gevallen nu op zeventien, waarvan vier met de Britse variant.

Minister Verlinden: "Controles aan de grens op verklaring op eer"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bevestigt dat er controles zullen komen aan de grenzen om na te gaan of mensen een niet-essentiële verplaatsingen naar een buurland maken. Inwoners van een grensgemeente mogen nog wel over de grens voor een korte verplaatsing, maar iedereen die de grens oversteekt moet een "verklaring op eer" bij zich hebben. De grensbewoners moeten maar een keer zo'n verklaring tekenen, die dan geldig blijft tot 1 maart.

Videospeler inladen...

Hoe essentieel is een verplaatsing over de grens?

Reizen naar het buitenland kan vanaf volgende week enkel nog om essentiële redenen, met ander woorden voor het werk of de studie, om uw partner te bezoeken of voor echt dringende aangelegenheden. Winkelen hoort daar niet bij. 

De grensbewoners mogen wel naar hun vertrouwde bakker wanneer die net over de grens ligt, maar er zijn veel Belgen die vaak ver vanuit het binnenland op zoek gaan naar warenhuizen en diensten in de buurlanden. "Het Journaal" trok de Franse grens over vanuit West-Vlaanderen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Nederlanders komen nog winkelen in Antwerpen

Het was op de Antwerpse Meir bijzonder druk vanmiddag. Opvallend veel Nederlanders zijn naar Antwerpen gekomen om te winkelen. In Nederland zijn alle niet-essentiële winkels dicht en dus komen heel wat Nederlanders naar België om tijdens de koopjesperiode afgeprijsde artikelen te kopen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen