N-VA-voorzitter De Wever over de affaire Kucam: "We zijn opgelicht door een van onze eigen mensen"

Op de video-nieuwjaarsreceptie van de N-VA heeft voorzitter Bart De Wever gezegd dat de partij niet voorzichtig genoeg geweest is in het verschaffen van visa aan christelijke Syriërs. "We zijn opgelicht door een van onze eigen mensen. Dat is pijnlijk duidelijk en dat is afschuwelijk."

De Wever verwijst naar de veroordeling van Melikan Kucam, een gemeenteraadslid van de N-VA in Mechelen, voor het verkopen van humanitaire visa aan christelijke Syrische vluchtelingen. Hij gebruikte daarvoor zijn goede banden met het kabinet van toenmalig staatssecretaris Theo Francken. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Met heel veel schroom moeten we toegeven dat we toen niet voorzichtig genoeg zijn geweest en dat we zijn opgelicht door een van onze eigen mensen. Dat is pijnlijk duidelijk en dat is afschuwelijk", zei De Wever. "Politici en media die destijds luid applaudisseerden toen Angela Merkel de deur van Europa openzette voor de ongecontroleerde inwijking van meer dan een miljoen mensen, staan vandaag stijf van verontwaardiging. Dat zullen we moeten ondergaan."

Zonnepanelen

Vlaanderen heeft het afgelopen jaar zwaar geleden onder de coronacrisis, maar is dankzij zijn veerkracht allesbehalve verslagen. De Wever verwees hiervoor naar de prestaties van de N-VA-ministers in de Vlaamse regering. Een smet op het blazoen is wel het afschaffen van de terugdraaiende teller voor de zonnepanelen.

"Helaas moet je als minister vandaag ook de gevolgen opkuisen van de foute keuze uit het verleden om zonnepanelen te oversubsidiëren en de ronduit overmoedige politieke beloftes die daarmee samenhingen", zegt De Wever. "Het is moeilijk om dit nog recht te trekken, maar het is goed dat je alsnog een fatsoenlijk rendement wil bieden aan wie geïnvesteerd heeft. Opnieuw is de les: alleen innovatie kan ons redden."

Vivaldi

De Wever haalde ook uit naar de federale Vivaldi-regering. Die misbruikt de coronacrisis om kritiek op het beleid af te doen als ongehoord en gevaarlijk.

"Onder het mom van corona wordt het meest oubollig denkbare belgicisme over de bevolking uitgegoten. En wie de regering daarin tegenspreekt, wordt in niet al te fraaie termen opzij geduwd. Zelfs de vrijheid van meningsuiting zou men graag weer beginnen inperken. Het is nogal wat."

De N-VA zit in een oncomfortabele positie zegt De Wever: "We zitten geprangd tussen anti-systeempartijen die beslist hebben te volharden in volstrekte nutteloosheid enerzijds en het Vivaldi-kluwen anderzijds. Van twee kanten onder vuur, dat is ontmoedigend en dat wordt nog bikkelhard. Net daarom moeten we nu de rug rechten." 

Na het mislukken van de entente met de PS over een staatshervorming is de N-VA nog de enige partij om dit land alsnog om te vormen tot een confederatie. "Alleen zo kunnen we de democratie herstellen, alleen zo kunnen we de Vlamingen en de Franstaligen geven waar ze recht op hebben. Wij blijven dromen van, en werken aan een Vlaanderen dat op eigen vleugels vliegt", besluit De Wever.

Meest gelezen