Nicolas Maeterlinck

"15 tot 20" besmettingen met Zuid-Afrikaanse-variant in Oostende: "Zoeken bron via testen in 2 appartementsblokken"

In Oostende zijn er "15 tot 20" besmettingen vastgesteld met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat bevestigt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). De besmettingen bevinden zich op drie locaties in de stad: een ziekenhuis, een woonzorgcentrum en een revalidatiecentrum. De betrokken afdelingen zijn in volledige afzondering geplaatst. Om de bron van de besmettingen te achterhalen, worden preventief álle bewoners van twee appartementsgebouwen in Oostende getest via mobiele testeenheden die ter plaatse gaan.

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is aangetroffen in drie zorginstellingen in Oostende: de afdeling Geriatrie van de campus Serruys van AZ Sint-Jan, het revalidatiecentrum BZIO en een vleugel van woonzorgcentrum A. Lacourt. Tussen de 15 en de 20 besmettingen zijn te linken aan de Zuid-Afrikaanse variant, maar momenteel worden er nog verschillende labostalen geanalyseerd, dus dat aantal kan nog oplopen. Dat zegt burgemeester Bart Tommelein, die spreekt over "een uitbraak". 

"In het woonzorgencentrum en het revalidatiecentrum gaat het voorlopig om één bewezen staal met die Zuid-Afrikaanse variant. Vermoedelijk komen er daar nog bij. We wisten al dat we in onze stad voor het eerst iemand was overleden, aan die Zuid-Afrikaanse coronavariant. Maar uit verdere staalnames blijkt dat die variant verder verspreid is, want die is besmettelijker."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In de drie zorginstellingen zijn de getroffen afdelingen meteen volledig afgezonderd. "Die afdelingen gaan in lockdown, en er is meteen een bezoekersstop afgekondigd. Zowel de bewoners als het personeel daar zullen herhaaldelijk worden getest, om eventuele nieuwe besmettingen zo snel mogelijk op te sporen", zegt Tommelein. "We krijgen daarvoor de steun van mobiele testcentra. En we hebben het leger gevraagd om bij springen in het getroffen woonzorgcentrum, om bij te springen omdat er veel personeelsleden ziek zijn" In dat bewuste woonzorgcentrum was de vaccinatie al opgestart, maar nog niet op de geïsoleerde vleugel, die nu getroffen is door de Zuid-Afrikaanse variant, aldus Tommelein.

We zoeken de bron van de besmetting in de buurt van de woning van een patiënt, en daarom testen we alle bewoners van 2 appartementsgebouwen.

Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester Oostende

Om de oorsprong van de besmettingen te achterhalen, zullen de bewoners van twee appartementsgebouwen in het centrum van Oostende, één in de Ieperstraat en één aan het Ernest Feysplein, állemaal getest worden op het coronavirus. De stad doet daarvoor een beroep op een mobiel testcentrum.

"We hebben geanalyseerd waar de besmettingen vandaan komen. Zo is er al een verband gevonden tussen het ziekenhuis, en de twee andere zorginstellingen, via het patiëntenvervoer. Nu bekijken we waar de besmette patiënten wonen, en in die omgeving zoeken we verder naar andere besmettingen, om alle opties uit te sluiten", legt Tommelein uit. "De eerste besmetting is vastgesteld bij iemand die er weinig contacten op nahoudt, dus we moeten het zoeken in de omgeving van de woning. Als we daar besmettingen kunnen uitsluiten, dan moeten we het opnieuw elders zoeken."

Daarnaast raadt burgemeester Tommelein de Oostendenaars aan om waakzaam te blijven en alle voorzorgsmaatregelen te respecteren. "Wij blijven alert en nemen alle voorzorgen om deze besmetting in te dijken, zodat de geplande vaccinaties kunnen doorgaan. Daarom is er een bezoekersstop in al onze woonzorgcentra voor de komende weken, tot de vaccinaties zijn afgerond. Dat is absoluut noodzakelijk, we volgen daarin het advies van de experten. We hopen dat de uitbraak geïsoleerd blijft, bij die drie locaties."

We bekijken of we extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen, rond het WK Veldrijden in Oostende volgende week.

Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester Oostende

Volgend weekend wordt in Oostende het WK Veldrijden georganiseerd, en voorlopig komt dat nog niet in het gedrang. "Al heb ik hierover wel al contact gehad met minister van Sport, Ben Weyts. Het wordt zeker een WK zonder publiek, alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De vraag is of er extra maatregelen moeten komen, maar het is nog te vroeg om daar een beslissing over te nemen. De evolutie van de besmettingscijfers zal dat mee bepalen."

Bekijk de analyse van Kerlijne Everaet uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen